st., 27. březen 2019 15:44

Ode dneška je v provozu žlutá tramvaj, která svým vzhledem upozorňuje na stále častější nehody

Žlutá tramvaj Žlutá tramvaj Zdroj: DPP
Praha  -Dopravní podnik města Prahy (DPP) ve spolupráci s policií, Besipem a dalšími organizacemi zahájil projekt „Neskákej mi pod kola!“. Jde o bezpečnostní akci, která upozorňuje na narůstající čísla střetů tramvají s chodci. Podle statistik došlo v loňském roce k nejvyššímu počtu úmrtí právě z tohoto důvodu. V roce 2018 se stalo 104 nehod a z toho osm smrtelných.

Dnešním dnem vyjíždí do provozu žluto-černě polepená tramvaj, která má na přední části namalovanou lebku, ze střechy kape krev a na bocích jsou siluety obětí s hesly a slogany. Některé z nich jsou například „Pomoz mi nezabíjet!", "Neodhadl to, domachroval.", "Nejsem zabiják. Jsem jenom silnější!“ a další. Podle DPP jsou taková hesla na místě.

„Počet obětí střetu s tramvají v hlavním městě vloni výrazně narostl. Takové nehody si bohužel vyžádaly osm životů. Nepozornost řidičů i chodců je stále více rizikovým faktorem, na který se BESIP ve svých kampaních zaměřuje. Zatímco u střetů chodce s automobilem je ve většině případů viníkem řidič, právě u střetů s tramvajemi bohužel fatálně chybují sami chodci. Často si například neuvědomují, že tramvaj má na přechodu přednost. Brzdná dráha nezatížené tramvaje T3 z 50 km/h činí 42 m, při zatížení ještě více. Osobní vůz stejnou rychlost ubrzdí na 12, 9 metrech,“ říká Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Cílem celé kampaně je upozornit cestující prostřednictvím výstražného polepu na hrozící nebezpečí, udržet je v bdělosti a tímto způsobem snížit počet nehod.

„Neopatrné přecházení vozovky s sebou skutečně nese velké nebezpečí. K největšímu počtu střetů totiž stále dochází na přechodech pro chodce, na kterých má podle pravidel silničního provozu tramvaj přednost. Pokud se nám díky osvětové kampani podaří zachránit byť jeden jediný lidský život, akce bude mít smysl,“ říká Petr Witowski, generální ředitel a předseda představenstva DPP.

Tramvaje jsou oblíbeným, pohodlným a ekologickým dopravním prostředkem. Nejčastějšími chybami chodců je nedání přednosti na přechodu, přecházení těsně před tramvají, kde si řidič chodce nemůže všimnout nebo vstoupení do cesty rozjíždějící se tramvaji.  

Zobrazeno 1540 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. březen 2019 16:14
Pro psaní komentářů se přihlaste