pá., 22. únor 2019 00:29

Odešla módní ikona a obrovská osobnost Karl Lagerfeld

Titulka francouzského Vogue prosinec 2016/leden 2017 Titulka francouzského Vogue prosinec 2016/leden 2017 Zdroj: Aneta Macolová
Svět médii zaplavila v úterý 19. února zpráva o smrti Karla Lagerfelda. Ve věku 85 let zemřel jeden z nejuznávanějších světových módních návrhářů, fotograf a kreativní ředitel módních domů Chanel a Fendi.

Karl byl ikona módní scény. Byl geniálním návrhářem s velmi silnou osobností a člověk notoricky známý. Dominoval svým velmi osobitým vzhledem, který posledních téměř 30 let nezměnil. Černé sako a kalhoty, bílá košile s vysokým límečkem, rukavice bez prstů, šperky, bílé vlasy stažené do ohonu a sluneční brýle, které nesundával za žádných okolností. Pod těmito černými skly se však skrýval mnohem zajímavější člověk, než o něm jeho módní alter ego napovídá.

Věděl, co děje

Žil tady a teď. Nerad se ohlížel za svou minulostí. Měl rád přehled o tom, co se děje. Jeho nejvýraznějším rysem byla záliba ve všem novém. Ať už se jednalo o dění ve světe, technologie, kulturu nebo o nejnovější módní trendy. Četl několikery noviny denně. Vyjadřoval se ke společenským a politickým tématům. O jeho názory se zajímaly nejen módní magazíny, ale i jiná média. Je zajímavé, že někdo ze světa módy může takto rozumět politice. Spolupracoval s francouzským deníkem Libération. Dále například pro prestižní německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung pravidelně kreslil politické karikatury.

Život geniálního umělce

Karl Lagerfeld se i bez vlastního módního domu dokázal vypracovat na nejvlivnějšího návrháře druhé poloviny 20. století. Pod jeho vedením rozkvétaly mnohé zvučné značky jako Chanel nebo Fendi. Narodil se v německém Hamburku v roce 1933. Později se přestěhoval do Paříže, kde započal svou kariéru jako asistent Pierra Balmaina, který jeho talent objevil na soutěži pro mladé návrháře. O pár let později začal navrhovat pro značku Chloé. Nejdříve jen pár návrhů, později celé kolekce.

Jeho nejvýznamnějším počinem je však znovuzrození módního domu Chanel. Svým moderním pojetím a zároveň zachováním samotného ducha Coco Chanel stvořil dokonalost samu. Během 36 let svého působení v tomto módním domě proměnil Chanel v nejslavnější značku všech dob. Karl Lagerfeld byl doposud kreativním ředitelem módního domu Chanel. Své modely jako jeden z mála sám tradičně skicoval a maloval. Vytvářel dechberoucí přehlídky nejen s neuvěřitelnými modely, ale i velkolepou scénou.

Vedle Chanel a Fendi stačil vybudovat i vlastní značku. Jako první návrhář luxusních značek také překvapil svou kolekcí v roce 2004 pro švédský módní řetězec H&M.

Vizionář

Lagerfeld svým nadhledem a smyslem pro modernizaci neovlivnil jen Chanel, ale celý módní průmysl. V 60. letech, kdy se móda ještě orientovala zejména na drahé šití a produkty tzv. haute couture, tedy produkty vysoké krejčoviny, přišel s ideou levnější konfekce a rozhodl se prorazit se svou módou do ulice, aby byla dostupnější širšímu počtu zákazníků. Také mu došlo, jaký byznys představují parfémy a kosmetika, která byla pro lidi jistá dávka luxusu této značky, jen dostupnější než samotné modely.

Před pár lety přišel s překvapivým krokem. Obul modelky, které oblekly jeho haute couture kolekci do tenisek, čímž odstartoval obrovskou éru tenisek, kterou teď zažíváme. Tenisky se od té doby nosí všude a málokdo ví, že je to zásluha právě Karla Lagerfelda.

 Na přehlídkách nikdy nechyběl

Když se minulý měsíc neobjevil na přehlídce Chanel v Grand Palais v Paříži,  začalo se spekulovat o jeho zdravotním stavu. Stalo se tak vůbec poprvé v historii, kdy si nechal ujít závěrečný potlesk přehlídky od dob svého působení v módním domě Chanel. V úterý přišla z Paříže smutná zpráva. Karl Lagerfeld zemřel.

„Končí jedna módní éra, budu na něj vzpomínat jako na obrovsky talentovaného člověka, který pro módní dům Chanel udělal ještě víc nebo možná stejně tolik, jako jeho zakladatelka," uvedla pro DVTV ředitelka a šéfredaktorka Vogue Czechoslovakia, Andrea Běhounková.

Neměl rád ošklivé lidi. Byl posedlý dietami. Miloval svou kočku Choupette. Miloval svou práci. To je on, Karl Lagerfeld, vždy byl a navždy bude ikona světové módní scény.

Zobrazeno 1629 krát
Naposledy upraveno: pá., 22. únor 2019 20:18
Pro psaní komentářů se přihlaste