st., 9. prosinec 2015 11:56

Ohromující Carmina Burana v Česku

Praha, Brno - Ohromující dílo Carla Orrfa CARMINA BURANA přijíždí exkluzivně do České republiky. Tuzemsko čekají dvě představení. Jedno z nich přivítá 21. dubna Smetanova síň pražského Obecního domu. Druhé představení bude v Brně 5. května v DRFG Aréně. Již nyní je možnost si zakoupit vstupenky.

Představení se pyšní obrovskými úspěchy po celé Evropě. Geniálně napsaná hudba ohromuje nejen znalce hudby, ale i laické publikum. Pražští diváci se mohou těšit na stosedmdesátičlenný soubor. V Brně bude k vidění a slyšení ještě o 30 umělců více. V souboru vystoupí Severočeská filharmonie Teplice a Český filharmonický sbor Brno. Dále se v Praze přidá pražský sbor Pueri Gaudentes, a v Brně tamní Dětský sbor Brno. Soubor budou doprovázet talentovaní solisté. Sopránové sólo zazpívá Luisa Alebrechtová, barytonové sólo bude v Praze zpívat Nikolaj Někrasov a v Brně Martin Bárta. Jako kontratenor vystoupí Jan Mikušek. Celou tuto parádu bude mít na starosti dirigent Norbert Baxa.

Carmina Burana je soubor 254 historických písní. Jsou zde obsaženy nejen náboženské, ale i milostné, satirické či moralistické díla. Rukopis byl sepsán zřejmě roku 1230 a později nalezen v malé vesnici ležící na úpatí bavorských Alp. Od toho je odvozen název Carmina Burana - tedy "písně z Bavorska". Text byl mnohokrát zhudebněn, ale nejznámější verzí je beze sporu ta od Carla Orffa z roku 1937.

Zobrazeno 2789 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:56
Pro psaní komentářů se přihlaste