čt., 22. říjen 2015 18:42

Olomouc se vrátila do minulosti

Desítky studentů využily příležitost poznat Olomouc v jiném světle, a to nejen ve světle pouličních lamp. V rámci noční hry s názvem Letopisy staré Olomouce se účastníci seznámili nejen s její historií a legendami, ale také s místy, na která se dosud v tomto univerzitním městě nevydali.

Před dávnými lety, kdy Olomouc stála teprve u svého zrodu, pobýval ve zdejším městě starý kronikář Kastelán, který sepisoval veškeré legendy týkající se tohoto místa. Pak ale do Olomouce vtrhly tatarské kmeny a kronikáře zabily. Ve funkci jej vystřídal nový nástupce, který ale k pokračování v kronikářské tradici musel dohledat všechny ztracené původní zápisy, aby se na bohatou historii nezapomnělo. Zároveň potřeboval na ochranu svou i celého města žalm, kterého se tatarské kmeny bojí. Tyto dva úkoly bohužel nemohl zvládnout sám.

Tento příběh zahájil akční noční hru, kterou uspořádalo Vysokoškolské katolické hnutí Olomouc ve spolupráci s olomouckým Arcidiecézním centrem pro mládež. Přibližně 130 účastníků se rozdělilo do skupinek, které dostaly za úkol poznat místní legendy a postupně dohledat části hledaného žalmu. Všichni dostali mapu se zaznačenými stanovišti a částečné instrukce, zbytek ale už zůstal na jejich smyslu pro dobrodružství. Skupinky procházely jednotlivá stanoviště rozmístěná po Olomouci, na nichž plnily úkoly, za které získávaly úryvky z žalmu pro kronikáře. Zároveň si na každém místě vyslechly některou z pověstí. Mnohé ze zúčastněných tak překvapilo, že každý den chodí kolem domu na Dolním náměstí, v jehož průčelí je zachycen kůň ve skoku, který nedopatřením vypil nápoj lásky a pronásledoval komornou Markétu až do pokoje, odkud před ním skočila z okna. Zjistili, ve které legendě má svůj původ místo s názvem Cikánský výpad, seznámili se s místním vodníkem Vinckem, dozvěděli se i o vymření Přemyslovců a o spoustě dalších zajímavých legendách, o nichž dosud netušili. V neposlední řadě měli možnost podívat se do sklepů v domě arcibiskupa na ulici Komenského, které většina z místních obyvatel nemá možnost navštívit. Hra trvala až do půlnoci, protože míst k prozkoumání bylo opravdu mnoho.

Zobrazeno 1873 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 21:58
Pro psaní komentářů se přihlaste