so., 14. listopad 2015 19:07

Olomouc zapálila svíčky na podporu Paříže

Olomouc - K řadě měst z celého světa, která uctila památku obětí pátečních teroristických útoků v Paříži, se dnes přidala také Olomouc. U zdejšího orloje se kolem šesté večer začali scházet lidé, aby zde zapálili svíčky, a projevili tak nesouhlas s útoky ve Francii.

V Olomouci přišli lidé vyjádřit svou soustrast hned na dvě místa, svíčky a květiny leží před orlojem na Horním náměstí a u sochy Nejsvětější trojice. Pietní místa vznikají po celé České republice.

Od pátečního útoku teroristů v Pařiži platí ve Francii výjimečný stav. Země bude tři dny držet státní smutek a na několik dní zakázala veškeré veřejné akce. Zároveň posílila bezpečnostní postupy. Stejně učinily i další státy Evropy, včetně České republiky. Kontroly zavádějí především na francouzských ambasádách a letištích. Prezident Miloš Zeman označil útoky za odporný zločin.
"Obětem patří naše modlitba, teroristům náš spravedlivý hněv. Strachu podlehnout nesmíme. Kdybychom podlehli strachu, byli bychom slabší a odporný útok na lidské životy by slavil úspěch,“ prohlásil Miroslav Kalousek.

Své vyjádření k tragickým událostem přidal na sociální síť i rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. "Jménem Univerzity Palackého vyjadřuji hlubokou účast všem v Paříži, kdo byli zasaženi nočními teroristickými útoky. Cílem terorismu je ochromit společnost strachem. Nedovolme mu zvítězit."

Světem se šíří i další projevy solidarity. Mnohé významné objekty a památky, jako například stadion fotbalového klubu Bayern Mnichov, socha Svobody, budova opery v Sydney či pražský Petřín, se dnes rozsvítily v barvách francouzské vlajky.

Na sociálních sítích kolují fotografie s hastagem #PrayForParis, které sdílí také mnoho celebrit a politiků. Muslimové se k této vlně přidávají svým vlastním hastagem #NotInMyName, se záměrem připomenout, že muslim není totéž co terorista. Sociální síť Facebook umožňuje uživatelům přidat na profilovou fotografii barvy francouzské vlajky.

Zobrazeno 1897 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:38
Pro psaní komentářů se přihlaste