ne., 25. říjen 2015 06:00

Olomoucí projde lampionový průvod

Na Den vzniku samostatného československého státu projde Olomoucí tradiční lampionový průvod. Program začíná o půl čtvrté odpoledne na Horním náměstí koncerty dvou kapel Tradicionál Olomouc a Vojenské hudby Olomouc.

Hudební vystoupení potrvá až do 17.40. Pak se lidé s rozžatými lampiony vydají na pochod z Horního náměstí přes ulice Ostružnická, Denisova, náměstí Republiky, ulici 1. máje až na Žižkovo náměstí. Tam od šesti hodin zahraje Vojenská hudba Olomouc a doprovodí tak kladení věnců k pomníku T. G. Masaryka. Po slavnostním aktu bude na oslavu vzniku ČSR následovat krátký ohňostroj.

Den vzniku ČSR připomíná 28. říjen roku 1918 kdy po rozpadnutí Rakouska-Uherska, kdy vznikla samostatná Československá republika a prvním prezidentem se stal Tomáš Grarigue Masaryk. Tehdy k současnému území České republiky náleželo i Slovensko a Podkarpatská Rus. Vznikem ČSR skončila skoro čtyři sta let trvající éra vlády Habsburků na českém trůně. Lidé tehdejší rozpad monarchie přijímali více méně pozitivně, proto se i dnes tento velký dějinný milník připomíná slavnostním průvodem.

 

Zobrazeno 2499 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:13
Pro psaní komentářů se přihlaste