čt., 18. říjen 2018 18:12

Olomoucké náměstí ozdobila nová socha

Rounded na Horním náměstí Rounded na Horním náměstí Zdroj: Natálie Dudová
Olomouc - Socha Jana Dostála s názvem Rounded stojí na olomouckém Horním náměstí od úterního odpoledne, zůstane tam do pondělí 29. října.

Instalace je součástí dvou projektů. Prvním z nich je projekt SculptureLine, díky kterému jsou v Olomouci už tři plastiky - chobotnice a žraločí ploutev ve Smetanových sadech a pár ponorek v prostorách Zbrojnice. Druhým jsou oslavy 100. výročí vzniku republiky, které mají vypuknout už ve čtvrtek 25. října. Po ukončení oslav se socha přesune zpět do umělcova ateliéru.

Socha dostala jméno podle svého tvaru. Jednotlivé kusy jsou k sobě spojeny tak, že budí dojem neustále rostoucí, ale přesto nedokončené kružnice. „Nedokončený kruh, složený z mnoha různě velkých dílů, může symbolizovat jednotlivé etapy dějin republiky, jejíž výročí si letos připomínáme,“ řekl Radim Shubert, vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu.

Dílo bylo součastí Dostálovy bakalářské práce na univerzitě v Brně. Už ve chvíli, kdy ji před olomoucký orloj naistalovali, začala socha vzbuzovat velký ohlas. To je podle mladého sochaře dobře. "Jsem strašně rád, že se o tom mluví, pokud se o dílu nemluví, prostě není dobré,” řekl Jan Dostál redaktorovi Olomoucké Drbny.

Rounded zdaleka není výtvarníkovým jediným dílem. V Olomouci je každý den k vidění instalace Vetřelce na střeše domu v Šemberově ulici. Další pak stojí na křižovatce u Chomoutova, kde nechala sochu Strážného anděla vytvořit žena, která právě na tom místě přežila autonehodu.

Zobrazeno 1796 krát
Naposledy upraveno: čt., 18. říjen 2018 22:32
Pro psaní komentářů se přihlaste