ne., 21. říjen 2018 20:06

Olomoučtí biologové objevili na Borneu novou rostlinu, mohla by zbrzdit kácení místních pralesů

Hvězdnatka kelabitská Hvězdnatka kelabitská Zdroj: Martin Dančák, Přírodovědecká fakulta UP
Borneo - Tým biologů z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci objevil na třetím největším ostrově světa novou rostlinu, hvězdnatku kelabitskou. Jedná se již o desátý rostlinný druh, který zde olomoučtí biologové nalezli.

Hvězdnatka kelabitská, latinsky thismia kelabitiana, je v mnoha směrech pozoruhodná. „Hvězdnatky kromě toho, že nejsou zelené, mají také zakrnělé listy. Vzhledem k drobnému vzrůstu celé rostliny se vyznačují velkými a často i barevnými květy,“ uvedl Michal Sochor z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. To platí i pro hvězdnatku kelabitskou, jejíž květy jsou zářivě žluté a tvarem připomínají lucernu lemovanou třásnitým límečkem. Přestože jsou tyto hvězdnatky vysoké nanejvýš 18 centimetrů a průměr jejich květu nedosahuje ani dvou centimetrů, jsou jejich květy o poznání větší než u ostatních rostlin z Bornea.

Samotný název hvězdnatka kelabitská odkazuje na oblast Kelabitské vysočiny v malajském státě Sarawak obývané národem Kelabitů. „Tato oblast jako jedna z mála v malajské části Bornea byla dosud ušetřena kácení lesů, a proto patří mezi biologicky nejhodnotnější oblasti celého ostrova. Přesto i lokalita nově objevené hvězdnatky leží na dřevařské koncesi a jen několik málo kilometrů od nejbližších dřevařských cest,“ doplnil biolog Martin Dančák. Odborníci doufají, že právě objevy výjimečných druhů rostlin mohou další postup místní těžby dřeva v lesích zpomalit nebo dokonce úplně zastavit.

K propagaci ochrany tropických deštných lesů by mohl napomoci i další významný nález olomouckého týmu. Teprve podruhé v historii se jim podařilo znovuobjevit jiný druh hvězdnatky – Thismia neptunis.

Výzkum na Borneu provádějí olomoučtí přírodovědci s kolegy z ostatních ústavů už několik let. Studují hlavně rozmanitosti rostlin a bezobratlých živočichů v různých nadmořských výškách. Kromě rostlin objevili také nové druhy pavouků, motýlů či dvoukřídlých.

Zobrazeno 1839 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. říjen 2018 21:29
Pro psaní komentářů se přihlaste