ne., 17. duben 2011 22:23

Olympiáda dětí a mládeže v Olomouci

Letos v létě bude probíhat již pátý ročník Olympiády dětí a mládeže (ODM), a to od 21. do 26. června 2011. Ta se koná v České republice již od roku 2003, a to ve dvouletých cyklech. Stejně jako u mezinárodních Olympijských her se střídá jejich letní a zimní podoba. Tento rok se Český olympijský výbor rozhodl, že se hry uskuteční v Olomouci.

 

Do zapálení olympijského ohně zbývají v tuto chvíli sice ještě dva měsíce, organizátoři však už nyní slibují, že letošní hry by měly být největší v historii. „Počet přihlášených včetně trenérů a vedoucích výprav ze všech krajů je v tuto chvíli 4290 osob.“ řekl pro Olomoucký deník náměstek hejtmana Olomouckého kraje Radovan Rašťák a dodal, že Olomoucký kraj bude reprezentovat 362 mladých sportovců. Kromě nich se zúčastní týmy ze všech krajů republiky. Soutěžit budou nejen zdraví, ale i handicapovaní.

To, že si organizátoři dali předsevzetí, že letošní ročník her bude doopravdy famózní, je vidět například i na tom, že účastnící budou ubytovaní na vysokoškolských kolejích a stravovat se budou v menzách. Oproti minulým ročníkům, kdy se museli smířit se školními tělocvičnami nebo třídami, je to docela změna.

Co se týče místa konání, zahajovací a závěrečný ceremoniál se uskuteční na Andrově stadionu. Kromě Olomouce a Prostějova se pak budou některé disciplíny konat i v Kostelci na Hané, ve Velké Bystřici, Vésce u Olomouce a Čechách pod Kosířem. Sportovci budou mít možnost ukázat co umí celkem na třiceti sportovištích.

Kromě sportovních disciplín, kterých je připraveno celkem 20, se účastníci utkají také ve zpěvu a tanci. A aby kultury nebylo málo, tak se každý večer po dekorování medailistů budou na Horním náměstí konat vystoupení různých kapel. Můžeme se těšit například na Chinaski nebo Mandrage.

Velikým zážitkem pro zúčastněné bude jistě i to, že se během ODM mohou setkat s celosvětově známými sportovci. Těch se totiž do Olomouce v těchto dnech sjede hned několik.

Zdroj:

http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/olomouc-bude-hostit-olympiadu-nejvetsi-v-historii.html

Fotozdroj:zde

Zobrazeno 3049 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste