po., 8. prosinec 2014 17:55

Olympijské hry už nebudou omezeny počtem sportů, rozhodl olympijský výbor

Monako - Na zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v Monaku se v pondělí 8. prosince podařilo prosadit  návrh na zrušení limitu pro počet sportů na olympijských hrách. Omezeno bude nově jen množství sad medailí a počet účastníků her. Program her by tedy měl být flexibilnější a otevřený více sportům. Další změnou je možnost hostitelských zemí přesunout některé disciplíny do jiných oblastí nebo jiných států. Po ekonomické stránce to tedy pro ně bude výhodnější.

 

Program her se zaměří více na disciplíny než na sporty. MOV zrušil omezení dvaceti osmi sportů a místo toho odhlasoval pro letní olympijské hry limit 310 sad medailí a 10 500 sportovců, pro zimní olympijské hry 100 sad medailí a počet sportovců by neměl překročit počet 2900. Současné sporty musí zrušit některé své medailové boje, aby uvolnili místo těm novým. Bude záležet také na organizátorech daných her, kteří budou moci lobbovat pro sporty, které by pro hry v jejich zemi byly atraktivní. „Je to revoluční změna. S osmadvaceti sporty jsme byli ve slepé uličce. Tohle nám dodá flexibilitu, kterou jsme potřebovali, “ komentoval schválené pravidlo kanadský člen MOV Dick Pound.

Další změnou je možnost přesunutí soutěží do jiných regionů. Tímto krokem se olympijský výbor odklonil od dlouhé tradice, kdy se hry konaly vždy na jednom místě. Hlavním motivem této změny je snaha o ekonomickou udržitelnost her. „Dali jsme na jednu misku vah kompaktnost her a na druhou výhodu využití stávajících sportovišť, “ uvedl Pound. MOV se tak chce vyhnout situaci, která se stala před volbou pořadatele ZOH pro rok 2022. Z původních šesti kandidátů čtyři odstoupili kvůli ekonomické otázce her. „Kdyby se tato situace opakovala, mohlo by to poškodit reputaci her coby lukrativního projektu, “ doplnil Pound.

 Nová pravidla by mohla začít platit už na příštích zimních olympijských hrách Pchjongčchangu 2018.  Spekuluje se například o tom, že by se disciplíny, jako jsou jízda na saních, bobech a skeletonu, konaly v japonském Naganu, kde se udály ZOH v roce 1998. Korejští organizátoři by tak ušetřili desítky milionů dolarů za stavbu ledového koryta a jeho udržování.

 

Zdroj fotografie a citací: www.i-creative.cz

Zobrazeno 1583 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 11:15
Pro psaní komentářů se přihlaste