so., 10. říjen 2015 21:12

Opavské divadlo se bouří proti novému vedení

Opava – Od nástupu ředitele Karla Drgáče dochází ke sporům se členy Slezského divadla. Ti si již na svého nového ředitele, který je ve funkci od 1. července, několikrát stěžovali městu. Zatím marně.

Otevřený dopis, který je adresovaný opavskému primátorovi Martinu Vítečkovi, kritizuje velice emotivně situaci, která po nástupu nového ředitele nastala. „Chování pana ředitele Drgáče je neakceptovatelné. V divadle vytváří atmosféru strachu, chová se v rozporu se všemi zásadami slušného a profesního jednání. Za jeho vedení již došlo k mnoha situacím, které ohrožují chod divadla,“ píší zaměstnanci v dopise.

V dopise uvádějí skutečnosti, které je na novém řediteli znepokojují. „Je obecně známo, že v minulosti neprošel psychotesty v rámci konkurzu na vedoucí funkci v Opavské kulturní organizaci. Jak tedy může řídit několikanásobně větší organizaci, kterou je Slezské divadlo Opava?“ podivují se v dopise zaměstnanci.

Ředitel údajně také způsobil provozní problémy tím, že několikrát změnil termín koncertů v době, kdy už byl hrací plán zveřejněný na stránkách divadla. Veřejnost se tedy měla problémy orientovat, který termín je platný a který ne.

Divadlo už začali opouštět první zaměstnanci. „Vedoucí marketingu usoudila, že za dané situace není schopna vykonávat profesionálně svojí práci díky totálnímu kolapsu spolupráce s výtvarníky, grafiky, dala po třicetiletém působení výpověď,“ píší signatáři.

Z funkce už ředitel odvolal také oba šéfy uměleckých souborů. „Paní Janě Andělové-Pletichové vše zdůvodnil tím, že jedná na nátlak vedení města. Umělecký šéf činohry R. Groszmann usoudil, že za takové situace, kterou nastolil neprofesionálním a chaotickým jednáním pan Drgáč, je spolupráce na odpovídající úrovni s divadlem nemožná, a raději přistoupil, čtyři dny po odvolání z místa šéfa, na ukončení pracovního poměru dohodou,“ uvádí zaměstnanci v dopise.

Výhrady směřují také k nově dosazeným šéfům uměleckých souborů. „V případě pana Binettiho ředitel porušil předpisy tím, že na místo dirigenta nevypsal konkurz a v případě pana Černína na místo režiséra,“ uvádí se v dopise.

Na závěr zaměstnanci divadla otevřeně vyzývají primátora města k odvolání stávajícího ředitele. „Jsme přesvědčeni, že pan Drgáč není způsobilý k vedení Slezského divadla Opava. Zároveň Vás, jako zřizovatele instituce Slezského divadla Opava žádáme, abyste splnil svou zákonnou povinnost vyplývající ze ZP § 347 odst 2. a v souladu se složkami k tomu oprávněnými celou situaci prošetřil,“ píší na závěr.

Kromě samotného dopisu napsal své prohlášení odděleně také činoherní soubor Slezského divadla. Dopis, který vyzývá primátora k prověření situace, směřoval také ze strany odborů či od prezidenta orchestrálních hudebníků ČR Jiřího Dokoupila.

Slezské divadlo v Opavě má ještě v letošním roce oslavit své 210. narozeniny. O to více znepokojivé podobné spory jsou a k jejich řešení už začínají vyzývat také obyvatelé města.

Celé znění všech dopisů je možné si přečíst zde.

Zobrazeno 2506 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:03
Pro psaní komentářů se přihlaste