čt., 14. duben 2016 14:24

Oprava chaty Libušín začne ještě na jaře

Prostřední Bečva - Vyhořelou historickou chatu Libušín na Pustevnách obnoví brněnská firma Archatt. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kterému památka patří, ukončilo veřejnou soutěž. Stavební práce začnou v červnu a potrvají tři roky. Poté bude ještě třeba Libušín znovu vybavit a zprovoznit.

Kvůli odvolání neúspěšného uchazeče se však protáhlo výběrové řízení. Nyní je však u konce. „Námitku jsme zamítli, firma se pak na úřad pro ochranu hospodářské soutěže již neodvolala,“ uvedl ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš. Archatt podle Ondruše nabídl v soutěži nejnižší cenu, projektová cena byla o 20 milionů vyšší.
Vzhledem ke zdržení společnost nebude mít až do podzimu k dispozici dřevo. Bude potřeba vytěžit ho přes zimu, jelikož na jaře by v sobě mělo příliš mízy. V červnu by ale měly začít přípravné práce. „Za tři roky bychom mohli skončit se stavební obnovou,“ odhadl dobu rekonstrukce Jindřich Ondruš.
Brněnská firma už omladila takové národní symboly, jako je Pražský hrad nebo Národní divadlo. Její jednatel Jan Všetečka přiznal, že půjde o velice náročnou rekonstrukci. "Technologicky je to unikát, rozebírat zbytky ohořelé stavby, zkoumat každý prvek, jestli je znovu použitelný, musí se vše řádně označit," popsal.
Po skončení bude muset muzeum chatu ještě vybavit a také vybrat provozovatele.
Libušín, postavený roku 1899 podle návrhu Dušana Jurkoviče, zachvátil v březnu 2014 požár, který poničil jeho značnou část. Se zahájením rekonstrukce se původně počítalo už v roce 2015.

Zobrazeno 2473 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:27
Pro psaní komentářů se přihlaste