po., 18. březen 2019 20:04

Orsava sestřelil Hradec hattrickem. První bod v sérii si připisuje Kometa Brno

Jakub Orsava v souboji s hradeckým strážcem těsně před svou druhou vstřelenou brankou Jakub Orsava v souboji s hradeckým strážcem těsně před svou druhou vstřelenou brankou Zdroj: Facebook: HC Kometa Brno
Hradec Králové - Kometa potvrdila, že play off hokej jí je vlastní. Většinu utkání herně ztrácela, měla téměř třikrát méně střel než soupeř, i přesto nakonec zvítězila. Jakub Orsava si připsal úplně první hattrick v kariéře a Marek Čiliak zavřel svoji klec. Hradci aktivnější projev nestačil a do dalších zápasů bude muset zapracovat na koncovce.  

 
Bitva, vzhledem k sériím z minulosti, slibovala už od začátku dobrou podívanou. Vzájemné antipatie na obou stranách přetrvávají i tuto sezónu. Fanoušci Komety nemohou přijít na jméno hvězdě hradeckého Mountfieldu Radku Smoleňákovi. Důrazný útočník má v aktuální sezóně ve vzájemných zápasech s Brnem velmi pozitivní bilanci, ze svého bodového účtu 12+22 si připsal proti Kometě úctyhodných 6+0, tedy celou polovinu všech svých gólů. Zvláště na ledě DRFG arény nezapomněl Smoleňák provokovat fanoušky soupeře, a tím docílil dalšího napětí mezi oběma znepřátelenými tábory.  
 
Co se týče vyřazovacích bojů, není brněnská Kometa oblíbeným soupeřem Mountfieldu. Dva roky zpátky to byli právě Brňané, kteří vyřadili hradecké Lvy z play off. Navíc si v posledních dvou letech vždy dokráčeli pro mistrovský titul. Kometa sice v průběhu letošního roku nepotvrzovala predikce o dalším, již třetím triumfu v řadě, jenže ke konci základní části nabírala na formě, až si nakonec vybojovala páté místo tabulky. Brno hraje v play off vždy trochu jinak než v úvodních padesáti dvoukolech. Právě na to spoléhá. Na druhou stranu Mountfield se může uklidňovat stoprocentní bilancí ve vzájemných zápasech této sezóny. Hradec Králové ovládl všechna čtyři utkání.  
 
Poslední zajímavostí před začátkem pikantní série bylo prominutí zbytku trestu elitnímu útočníkovi Komety Brno Martinu EratoviErat měl pykat šest zápasů, právě ten poslední mu byl odpuštěn a zkušený útočník mohl naskočit už v prvním střetnutí play off v Hradci Králové.   
 
V první periodě stříleli domácí, z gólů se ovšem radovali hosté 
 
Do sestavy Hradce Králové se po pauze způsobené zraněním vrátil Petr Koukal, nejzkušenější svěřenec Tomáše Martince. Koukal se zranil právě na brněnském ledě. Bránu domácích střežil Brandon Maxwell, který si jediné čisté konto tohoto roku připsal v témže utkání.  
 
Již od prvních vteřin střetnutí byli diváci v plné ČPP aréně svědky tvrdé kontaktní hry plné osobních soubojů. Hned v první minutě si Hradec vynutil přesilovku, ve které se před branku chytře vytočil Radek Smoleňák a donutil Marka Čiliaka k zásahu. O minutu později se kvůli nedovolené hře Smoleňáka hrálo za vyrovnaného počtu hráčů na ledové ploše. Více volného prostoru využil Chalupa a řítil se sám na bránu, opět vše zachraňoval brankář hostů Čiliak. V osmé minutě první třetiny ukazovaly statistiky střelby deset pokusů domácích a ani jeden Brna. Hradecká aréna si užívala skutečně aktivní hru hodnou bojům o titul.  
 
Přesto se první trefili hosté, kteří v čase 12:19 využili hned svoji první přesilovou hru. Hruška se vytočil podobně jako Smoleňák na začátku utkání, puk si převzal Orsava, obtočil se kolem ležícího Maxwella a poslal puk do odkryté klece - 0:1. Delší dobu nedošlo k většíšanci. Proto byl pro Hradec Králové druhý obdržený gól jako blesk z čistého nebe. Baranka si na modré čáře našel puk, nahodil ho na domácí bránu a před Maxwellem si letící touš, dnes už po druhé, našel agilní Orsava, který jej šikovnou tečí nasměroval do sítě. 0:2 byl stav, který svítil na světelné kostce v čase 18:37 
 
Hradec bušil na bránu brněnské pevnosti, až se dočkal branky 
 
Na konci první třetiny byl za napadení vyloučen Gulaši a Mountfield měl hned pro začátek druhé části velkou možnost snížit. Z velkého tlaku pramenila řada střel, ale gólové akce se domácí nedočkali. Smoleňák měl odkrytou bránu, ale v poslední chvíli mu odskočil puk a urostlý střelec si jej už nedokázal srovnat na hůl. Minutu po konci početní výhody fauloval Peter Mueller a Hradec měl další obrovský tlak s kupou střel, ale ani tentokrát se neradoval. Dlouho se nic nedělo, až ve 14. minutě se nadějné příležitosti propracoval opět Hradec. Graňák se snažil skórovat od modré, Čiliak sice kryl, ale následně nevěděl, kde se v klubku těl puk nachází. Situaci nakonec vyřešil bek modrobílých, který odpálil černou gumu do bezpečí. V následující minutě se k zakončení ve skvělé pozici propracoval Zámorský a na druhé straně ledové plochy Holík, oba dva byli ovšem neúspěšní. 

Brněnská hradba v podobě Marka Čiliaka byla pro hradecké hokejisty dlouho nepřekonatelným rébusem, na který našli návod až v 37. minutě. K tvrdé střele se odhodlal Linhart. Gólman Komety vyrazil před sebe a první se k odraženému puku dostal Radovan Pavlík. Tentokrát se mu už na hraně brankoviště podařilo prosadit a první úspěch domácích byl na světě - 1:2. Královéhradečtí se, posilněni vstřelenou brankou, vrhli do útočení a jako polití živou vodou obstřelovali soupeře. Jenže Čiliak zůstal klidný a všechny další nebezpečné akce Lvů ve druhé třetině pokryl.  
 
Druhá třetina již nebyla tak atraktivní jako úvod utkání. Brno začalo více bránit a hra se pomalu kouskovala. Modrá lajna byla pro Hradecké zakletým místem, přes které se těžko dostávali. Oproti tomu Kometa na útočení rezignovala zcela, důkazem tomu byly i pouhé dva střelecké pokusy. 
 
Další využitá přesilovka rozhodla vývoj utkání ve prospěch hostů  
 
Hned v prvních vteřinách se do obrovské šance dostal nejproblémovější muž utkání, Radek Smoleňák. Jeho tvrdou střelu z mezikruží opět pokryl dobře chytající Čiliak. Hrdina hostů úspěšně vykryl i podobný projektil Chalupy ze 44. minuty. O minutu později se musel připomenout i brankář na druhé straně kluziště. Maxwell jistě vyrazil střelecký pokus Holíka. Jenže to už probíhala další přesilovka Brna. V čase 45:24 si za brankou amerického gólmana pohrál s kusem pryže Hruška, vyčkal na správný moment a jako na stříbrném podnose jej naservíroval pro Orsavu. Jakub Orsava opět úspěšně zamířil a vstřelil svůj první hattrick v kariéře. Upravil tím skóre na 1:3. 
 
V 51. minutě se k nenápadné střele vybruslil Dočekal, Maxwell zvedl ramena, líznul kotouč a hradeckou arénou se rozezněl zvuk tyče. Hned z dalšího vyhraného buly se do útoku valila hradecká lavina. Jenže skákající puk napříč brankovištěm nikdo netrefil a stav zůstal 1:3. Hradec věděl, že mu dochází čas, stejně jako Kometa věděla, že se nemá cenu hnát do útoku. Obraz hry byl v tu chvíli předpokládaný. Domácí tlačili a urputně se hnali za snížením. Brno oproti tomu trpělivě bránilo.  
 
Mountfield byl nesmírně blízko vyrovnání. Sedm minut do konce se nechal vyloučit Gulaši a výhody více mužů na ledě využil Koukal. Nabral rychlost, dostal se před Čiliaka a orazítkoval tyč. Hradec Králové byl nadále v tlaku. Filip Pavlík se dostal k puku po překvapivém odrazu od zadního mantinelu, obtočil se kolem brány. Touš však za slovenského brankáře ve službách Komety nepropasíroval. V 57. minutě vyhrál Kukumberg souboj mezi kruhy a zakončil těsně vedle pravé tyče. Domácí se vrhli do útočení veškerou silou. Cingel i Paulovič ztroskotali na skvělém Čiliakovi. Minutu do konce utkání odvolali domácí svého brankáře a zkusili hru v šesti bruslařích. Šestnáct vteřin do závěrečné sirény se sám před hostujícím brankovištěm zjevil Graňák, jenže trestuhodně minul. Víc už Kometa Hradci nedovolila a vyhrála první měření sil o dvě branky.  
 
Přestože Hradec výrazně přestřílel svého soupeře, stačil Brnu jediný střelec. Jakub Orsava vystřelil hattrickem první bod pro Brno. Další utkání se hraje zítra od 19:00. 
 
Mountfield HK – HC Kometa Brno 1:3
(0:2, 1:0, 0:1) 
Branky: 37. R. Pavlík (Cingel, Linhart) - 13. Orsava (Hruška, Erat), 19. Orsava (Baranka, Hruška), 46. Orsava (Hruška, Mueller) 
Střely na bránu: 42:16 
Diváci: 6588

Zobrazeno 1890 krát
Naposledy upraveno: po., 18. březen 2019 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste