po., 12. prosinec 2016 00:04

Ostrava oslaví 750 let od svého založení

Nová radnice v Ostravě. Nová radnice v Ostravě. Zdroj: Facebook Ostrava
Ostrava - Rok 2017 se v v moravskoslezské metropoli ponese v duchu oslav 750. výročí založení města. První zmínka o současné moravskoslezské metropoli se objevila v roce 1267 v závěti olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku.

Hlavní oslavy se připravují až na příští rok. Ostrava tak chce navázat na vydařené oslavy 70. výročí ukončení války. Připravuje se množství výstav, besed, vydání knih a akcí pro veřejnost. Rada města kvůli oslavám zřídila speciální pracovní skupinu.

Už letos však mohou obyvatelé nahlédnout do Ostravského muzea. Ve čtvrtek 8. 12. tam totiž primátor Ostravy, Tomáš Macura, otevřel spolu s velvyslanci Nizozemska a Dánska výstavu Korunovační klenoty v dějinách světa. Návštěvníci mají možnost podívat se na desítky replik korunovačních klenotů, které nosili panovníci v Asii, Americe nebo panovníci afrických kmenů. Vystavena bude například Svatoštěpánská koruna Uherského království, jejíž kříž „nakřivo“ na vrcholu koruny vyvolává řadu teorií a pověstí. Narazit můžeme třeba na zdobenou rakouskou císařskou korunu. Je zde také celá škála korun dosud vládnoucích panovníků Velké Británie. Výstava je proložena fotografiemi nejznámějších evropských katedrál. Nechybí ani jednoduchý přehled všech vládnoucích panovnických rodů v Evropě. Všechny exponáty si město vypůjčilo z nejslavnější světové sbírky replik korunovačních klenotů, která se nachází v německém Wuppertalu. Tam je uložena v trezoru a veřejnosti není přístupná. Ostrava tak má jedinečnou příležitost představit výstavu v takovém rozsahu vůbec poprvé.

Ostrava zažila největší rozvoj v 2. polovině 19. století. A to díky založení Vítkovických železáren v roce 1828. Také výstavba Severní Ferdinandovy dráhy pomohla tomu, aby se Ostrava stala metropolí Habsburské monarchie. Dnes je Ostrava prosperujícím moderním městem. Díky dálničnímu a železničnímu spojení je Ostrava klíčovým komunikačním a dopravním uzlem severní Moravy a Slezska. Mezinárodní letiště Leoše Janáčka se jako jediné v České republice může pyšnit přímým železničním spojením s městem. Loni zde bylo otevřeno Národní superpočítačové centrum. Každým rokem se tady koná atletický mítink Zlatá tretra.

Zobrazeno 3436 krát
Naposledy upraveno: po., 12. prosinec 2016 14:11
Pro psaní komentářů se přihlaste