út., 2. květen 2017 20:41

Ostrava zainvestovala do nové verze Smogalarmu

Ostrava patří dlouhodobě k místům s nejhorší smogovou situací Ostrava patří dlouhodobě k místům s nejhorší smogovou situací Zdroj: Creative Commons
Ostrava–Částkou téměř čtvrt milionu korun podpořilo město Ostrava novou verzi mobilní aplikace Smogalarm, která funguje pod hlavičkou neziskové organizace Čisté nebe od roku 2011. Nově si třeba lidé mohou nechat zasílat upozornění na překročené limity znečišťujících látek.

Aplikace zobrazuje data měřících stanic Českého hydrometeorologického ústavu. Umožňuje uživatelům zjistit aktuální stav kvality ovzduší na vybraných stanicích po celé České republice. „Uvědomili jsme si, že jedním z významných kroků v ochraně ovzduší je zlepšení informovanosti obyvatel o problematice ovzduší a jeho zdravotních dopadech. Dostatek relevantních informací může pomoci motivovat občany k osobní změně a aktivnímu zapojení, zvláště v oblasti lokálních topenišť,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. Město na aktualizaci programu přispělo bezmála 250 tisíc korun.

Od spuštění aplikace v listopadu 2011 si aplikaci stáhlo přes 35 tisíc lidí. „Aplikaci jsem si stáhla loni na podzim, protože jsem si začala uvědomovat zhoršování smogu před zimou a chtěla jsem vědět, jaký je stav a pak se tomu přizpůsobit,“ říká studentka Veronika.

Aplikace má kromě nového vzhledu také novou funkci notifikace. Každý uživatel si může nastavit u vybraných stanic možnost upozornění při překročení limitů látek. „Vzhledem k tomu, že aplikace vás upozorní na fakt, že se ovzduší zhorší, můžeme tomu přizpůsobit své chování. Pokud například zjistím, že je kvalita ovzduší špatná, tak nepůjdu běhat, protože vím, že bych si tím spíše uškodila," dodává Anna Plošková, ředitelka Českého nebe.

SmogAlarm má úspěch u uživatelů i odborníků. Roku 2013 získala aplikace druhé místo v soutěži neziskových organizací o Nejlepší internetový projekt.

Zobrazeno 2239 krát
Naposledy upraveno: pá., 5. květen 2017 17:46
Pro psaní komentářů se přihlaste