ne., 23. říjen 2016 19:36

Padesátileté výročí Jizerské padesátky si připomenou v Jablonci nad Nisou

Start Jizerské padesátky Start Jizerské padesátky Zdroj: Archiv Deníku
Jablonec nad Nisou – Jizerská padesátka patří mezi nejprestižnější závody konané v České republice, ale málokdo ví, proč a za jakých okolností vůbec vznikla. Nejen na tyto otázky dostanou návštěvníci odpovědi na výstavě 50x BÍLOU STOPOU, která bude Jizerské padesátce věnovaná. Vernisáž proběhne ve středu 25. října v Domě Scheybalových v Jablonci nad Nisou a samotná výstava potrvá až do 25. února příštího roku.

Výstava 50x BÍLOU STOPOU se koná k padesátému ročníku Jizerské padesátky. Během ní bude návštěvníkům představen také film s názvem Padesátka Jizerské padesátky. „Mnozí z těch, kteří stáli u zrodu, a pak i u dalších ročníků, už nejsou mezi námi. A pomalu tam nahoru do lyžařského nebe odcházejí další a další. Tak přišla myšlenka zachovat vzpomínky na to, jak vlastně všechno začínalo a jak se rodil závod, který dnes patří mezi špičku světových dálkových lyžařských běhů,“ vysvětluje nově vydaný videodokument Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Zrod lyžařského závodu začal tragickou nehodou, která se odehrála v jihoamerickém Peru. V původním pořadatelském týmu bylo mimo jiné i několik horolezců, kteří na se zúčastnili výpravy právě do zmíněného Peru, kde ale přišli o život. Tento smutný příběh však paradoxně přispěl k velkému rozvoji a rozmachu dnes již tradičního běžeckého závodu. Na své blízké, kteří jsou dnes považovaní za hrdiny a legendy, totiž nezapomněli jejich přátelé a rodiny. „Nejen vzpomínky v srdci si uchovali celý život. Po celou dobu opatrovali také autentické dokumenty, fotografie i původní vybavení z prvních ročníků. Díky tomu se podařilo uspořádat unikátní výstavu 50x BÍLOU STOPOU. Vzdává hold lidem, kteří se o vznik závodu zasloužili,“ říká s uznáním Vobořil.

Letos se závod pojede poprvé až v únoru, k čemuž pořadatele donutily špatné sněhové podmínky.

 

Zobrazeno 2226 krát
Naposledy upraveno: ne., 23. říjen 2016 20:47
Pro psaní komentářů se přihlaste