st., 3. listopad 2010 15:50

Památka zesnulých přilákala davy návštěvníků na hřbitov

Od uplynulého víkendu až do úterý jsme mohli spatřit davy lidí, které přišly zavzpomínat na své blízké. Lidé zdobí hroby věnci, květinami a hořícími svíčkami. Právě tyto předměty signalizují, že nastaly Dušičky. Památka zesnulých připadá na 2. listopad, přesto většina lidí využila k návštěvě hřbitovů předešlý týden.

S Památkou zesnulých ale souvisí také zvýšený počet krádeží. Proto dochází každoročně během této doby k posílení počtu strážníků, kteří hlídají nejen samotné hřbitovy, ale i parkoviště. Dalšími úkoly policistů je dohled nad tím, aby návštěvníci hřbitovů na pietních místech nevenčili své psy, a nebo nezůstali na hřbitově uvězněni po uzavření brány. Regulována je i doprava, protože během Dušiček vyjíždí taktéž tzv. sváteční řidiči, kteří často kvůli neopatrnosti mohou zavinit dopravní nehodu. Z tohoto důvodu část návštěvníků hřbitovů upřednostnila raději městskou hromadnou dopravu.

V neděli se obvykle konají mše, které mohou být ukončeny kladením věnců na společný hrob církevních hodnostářů za doprovodu kapely a zpívajících účastníků procesí.

Součástí návštěvy hřbitova je i úklid hrobu. Lidé často vyhazují loňskou výzdobu a vyhořelé svíčky. Kvůli velkému množství odpadu si návštěvníci stěžují, že nemají kam staré dekorace vyhazovat. K problematice odpadu se pro idnes.cz vyjádřil správce mikulovského hřbitova Martin Chromý:  „Odpadu je určitě víc, protože přijdou i lidé, kteří přes rok na hřbitov nechodí. Kontejnery se tak plní rychle, hned je ale necháváme vysypat."

Dušičky s sebou přináší nejen připomínku zesnulých, ale jsou rovněž výdělečným obchodem – nejvíce jdou na odbyt živé květiny (nejčastěji chryzantémy), věnce a svíčky všech velikostí a barev.  Většina výrobků je dovezena z Polska, kde je zboží levnější a nabídka pestřejší. Na svátku vydělávají i prodejci občerstvení nebo horkých nápojů.

 

Zdroje:
http://ostrava.idnes.cz/blizi-se-dusicky-v-kunine-zlodej-ukradl-dvacet-medenych-lamp-pl6-/ostrava-zpravy.asp?c=A101025_1472392_ostrava-zpravy_jab
http://brno.idnes.cz/hrbitovy-ve-svatecnim-uz-hlidaji-policiste-fky-/brno-zpravy.asp?c=A101027_1473556_brno-zpravy_dmk

Zobrazeno 2478 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste