po., 8. říjen 2012 15:56

Pátý ročník festivalu Dny židovské kultury je tady

Pátý ročník Dnů židovské kultury Olomouc začíná už příští úterý a potrvá do  čtvrtka 25. října. Přinese výstavy, filmové projekce, koncerty i přednášky.

Letos nese podtitul Češi a antisemitismus: „Veřejné mínění demokratických společností se jistě většinově shoduje, že antisemitismus je nepřijatelný a zavrženíhodný. Paradoxně však nepanuje shoda v tom, co si pod tímto pojmem představit.“

Festival zahájí výstava českých antisemitských kreseb a grafik, které vznikaly v letech 1899 až 1945. Nabídne návštěvníkům pohled do české společnosti konce 19. století a první poloviny 20. století, kdy antisemitismus patřil k často akcentovaným tématům, počínaje prvními protižidovskými výtržnostmi v letech 1897 - 1899 a konče holocaustem během 2. světové války, a to prostřednictvím židovských karikatur z dobového tisku, antisemitských letáků a pamfletů.

Připravená je i řada přednášek informujících o vzestupu antisemitismu koncem 19. století, ale také o projevech antisemitismu v současné společnosti, kdy se po pádu komunismu v roce 1989 s nově nabytou svobodou projevu a rozvojem sociálních sítí znovu začal rozmáhat tradiční antisemitismus, ale i jeho nové formy jako například antisionismus.

Milovníci hudby se mohou těšit na koncert vokální skupiny The Czech Ensemble Baroque Vocal Quintet přinášející zcela ojedinělé provedení židovských písní nebo na pětičlenný ansámbl Létající rabín zaměřující se na tradiční instrumentální hudbu východoevropských Židů. Divadlo u stolu představí inscenaci hry nositele Nobelovy ceny a svědka holocaustu Elieho Wiesela Šamhorodský proces (Soud nad Bohem) a v neposlední řadě uvede bratislavské Divadlo aréna melodrama Tiso v hlavníí roli s Mariánem Labudou.

Dny židovské kultury budou zakončí Filmová sekcíe, v jejím rámci se promítnou dva snímky z podsekce Protektorátní film, natočené pod dohledem nacistické správy (Městečko na dlani, Dívka v modrém) a tři snímky z podsekce Československý odboj natočené v uvolněnější atmosféře šedesátých let (Smrt si říká Engelchen, Atentát, Nebeští jezdci).

Dny židovské kultury Olomouc 2012 pořádá Divadlo hudby Olomouc ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc, Židovskou obcí Olomouc a Centrem judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP.

 

Zobrazeno 1944 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste