po., 9. prosinec 2019 22:52

Pěvecký sbor Valentin propůjčil svůj hlas dobré věci

Sbor Valentin na vystoupení v Novém Jičíně Sbor Valentin na vystoupení v Novém Jičíně Zdroj: Sbor Valentin
Francova Lhota - Po celé České republice se každým rokem uskuteční několik desítek benefičních koncertů. Do pomoci se zapojil i pěvecký sbor Valentin, který vystoupil první adventní neděli ve Francově Lhotě. Vybrané peníze putují na konto Šance Olomouc. 

 

Šance Olomouc pomáhá dětem s hematologickým a onkologickým onemocněním již od roku 1992. Nejedná se pouze o pomoc dětem, ale také jejich rodinám. Zajišťují zdravotnické pomůcky, technické a přístrojové zařízení na oddělení. Organizují volnočasové aktivity pacientů a léčebné pobyty. „Posláním Šance Olomouc je humanizovat náročnou protinádorovou léčbu dětí a usnadňovat jejich návrat do běžného života," uvádí na svých oficiálních stránkách. Šance pořádá ročně několik akcí. Mezi významné patří i prodej vánočních hvězd, vždy na začátku prosince.

Hana Trlicová je žena, která stála u zrodu Šance a pravidelně pořádá kulturní vystoupení právě ve Francově Lhotě. „Navštívilo nás dvakrát Valašské národní divadlo z Karolinky, několik folklorních souborů, jako Harafica a Jasénka ze Vsetína. Dále zde vystoupil Jan Bernátek se svým varhanním koncertem nebo Mátlův akademický sbor," říká Hana Trlicová. Letos pomáhal příborský sbor Valentin, který koncertuje téměř čtyři roky. Celý koncert nesl název Uprostřed noci vzejde ráno, kdy se sbor nechal inspirovat poezií Václava Renče. „Valentin si připravil duchovní program, který věnoval především dvěma autorům. Přednímu českému skladateli duchovní hudby Petru Ebenovi a básníku katolicky orientovaného proudu české literatury Václavu Renčovi," uvádí Blanka Hrubá, vedoucí smíšeného pěveckého sboru Valentin. „Na programu zazněly skladby Truvérská mše a Hymny z breviáře, u nichž hudbu složil Petr Eben a text napsal Václav Renč. Závěrečné literárně-hudební pásmo tvořila Popelka nazaretská s hudbou od Víta Petrů a autorem textu je opět Renč," dodává.

Návštěvníkům koncertu se podařilo vybrat deset tisíc korun. Díky sboru Valentin půjde celý výtěžek na konto Šance, která jím přispěje na nákup pěti oxymetrů. Jedná se o finančně náročné přístroje. Jsou ale důležitou součástí každé nemocnice, slouží k hlídání životních funkcí pacientů. Z vybrané částky byla nadšená jak Hana Trlicová, tak i sbor. „Výše částky všechny nadchla a je velkou motivací k dalším benefičním a podobně zaměřeným aktivitám," uzavírá Blanka Hrubá.

Zobrazeno 1193 krát
Naposledy upraveno: út., 10. prosinec 2019 23:51
Pro psaní komentářů se přihlaste