st., 5. leden 2011 20:56

Plumlovská přehrada znovu napuštěná podle plánu

Plumlovská přehrada na Prostějovsku v Olomouckém kraji působila v minulosti jako známé rekreační místo, posledních pár let je však sužovaná výskytem zdraví škodlivých sinic. Z tohoto důvodu se rozhodlo Povodí Moravy nádrž poprvé za její téměř stoletou existenci úplně vypustit a spustit rozsáhlé čištění.  

Tento projekt odstartoval 14. září 2009 a předpokládané datum opětovného napuštění bylo stanoveno na 29. 
března 2011. Začátek bagrování byl však několikrát odložen, a tak se práce na čištění dna a vývozech znečištěného bahna spustily až v prosinci 2010, navíc byly zpomalovány hustým sněžením. 

Plumlovská přehrada leží 4 km západně od Prostějova mezi Plumlovem a Mostkovicemi. Její stavba začala roku 1913, poprvé napuštěna byla roku 1933 a její hlavní funkce byla protipovodňová. Přehrada sloužila jako oblíbené rekreační místo až do roku 2000, kdy se kvalita vody začala zhoršovat. V roce 2008 byla Plumlovská přehrada označena za nevhodnou ke koupání Krajskou hygienickou stanicí Olomouckého kraje, tato situace se ale začala řešit až v roce 2009, kdy byl schválen plán na úplné vyčištění. 

Přestože plánované práce začaly téměř o rok později, podle mluvčí Povodí Moravy Evy Grodové se stále počítá s ukončením čištění a opětovným napuštěním nádrže v březnu 2011. Dodává ale, že kvůli nepředpokládanému zpoždění může dojít k prodloužení prací. Přesné datum, kdy bude Plumlovská přehrada opět připravená k běžnému provozu, tak stále není známo. 

zdroj: http://www.plumlovska-prehrada.estranky.cz/
http://prostejovsky.denik.cz/zpravy_region/bagry-na-prehrade-v-akci-fakt-ci-sci-fi20101201.html
fotozdroj: Lenka Sovíková

 

Zobrazeno 2736 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste