so., 11. březen 2017 10:48

Pevnost poznání o víkendu zaplní exotičtí plazi

Nahlédněte do tajuplného světa hadů Nahlédněte do tajuplného světa hadů Zdroj: www.pevnostpoznani.cz
Olomouc – V sobotu 11. a v neděli 12. března navštíví Olomouc nebezpeční plazi z České republiky i ze vzdálených koutů světa na výstavě, která se uskuteční v Pevnosti poznání.

Program o hadech začíná každý den vždy v 11, 14 a 16 hodin, v 10, 13 a 15 hodin je připravený zábavný kvíz. Na programu jsou osobní setkání s užovkou stromovou, užovkou hladkou, užovkou obojkovou, užovkou podpalmatou nebo zmijí obecnou. Řada těchto druhů je velmi ohrožená. K vidění budou například i korálovky, kajmanka, sklípkani, štíři, někteří ještěři a největší ještěrka v Evropě, ještěrka perlová. O životě těchto jedinečných tvorů poreferují jejich chovatelé, seznámí vás s jejich obživou, místem původu, jejich lovícími taktikami atd. Jestliže opomenou něco, co by vás mohlo zajímat, můžou si diváci připravit doplňující dotazy.

V oddělení chemie se od 11 do 17 hodin (oba dva dny) návštěvníci dozví, proč je mýtický had Uroboros spojený s objevem benzenu, důležité organické sloučeniny. Odborníci také odhalí tajemství hadího jedu, proč jej začali lidé využívat pro lékařské účely a jak se proti němu bránit, když se dostane do těla. Pro malé badatele připravili úkol, kdy se pokusí dokázat hadí jed v krvi jednoduchou chemickou reakcí. Dále mohou příznivci plazů zjistit, jak z obyčejného vejce udělat vejce hadí a nakonec si provést pokus, který předvede působení jedu v krvi.

Aby toho nebylo málo, je tu možnost vytvoření si vlastního hada podle svých představ ve výtvarných dílnách, kde mu lze dát hadovi libovolnou podobu a zabarvení, aby se mohl v imaginárním světě dokonale maskovat.

Vstupné pro dospělé je 95 korun, pro děti od 3 do 15 let, studenty a seniory od 65 let se uplatňuje snížené vstupné 75 korun, za rodinný vstup se zapaltí 300 korun, ve skupině nad deset osob stojí vstupenka 50 korun na osobu a pro absolventy Univerzity Palackého a držitele Olomouc region Card se uplatňuje sleva 20%.

Zobrazeno 2362 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 12:19
Pro psaní komentářů se přihlaste