st., 9. březen 2016 23:03

Podpora Savčenkové: V evropských městech se protestovalo, Česko píše dopis ruskému velvyslanectví

Evropa - Lidé v Kyjevě, Moskvě, ale i Lucemburku protestovali za propuštění Nadiji Savčenkové, která je již od roku 2014 držena v Rusku. Tam je obviněna za údajnou vraždu dvou ruských novinářů.

Savčenková toto obvinění ale vytrvale odmítá a podle mnoha evropských politiků se jedná o lživé obvinění. Aktuálně jí hrozí 23 let vězení, což vzedmulo vlnu nevole u mnoha lidí v Evropě, kteří vyšli do ulic svých měst protestovat.

Nejvýraznější protest se uskutečnil nejspíše v Kyjevě. Tam se sešly stovky lidí, kteří došli k ruské ambasádě. Na tu někteří z protestujících házeli vajíčka. Další protesty se uskutečnily v Moskvě i Lucemburku, ve kterém se skupina lidí sešla rovněž před ruskou ambasádou.

Ani Česko ale s podporou Savčenkové nezůstává pozadu. Karel Schwarzenberg napsal dopis českému Velvyslanectví Ruské federace, ve kterém žádá o propuštění Savčenkové. „Z pověření svých kolegů si Vám dovoluji předat apel poslanců Parlamentu České republiky, kteří žádají odpovědné orgány Ruské federace o bezodkladné a bezpodmínečné propuštění naší kolegyně, paní poslankyně ukrajinského parlamentu, členky Parlamentního shromáždění Rady Evropy, Nadiji Savchenko na svobodu," píše v dopise. Ten podepsalo devadesát jedna poslanců všech klubů kromě KSČM.

Podle ruské obžaloby Savčenková zavinila smrt dvou ruských novinářů, když na ně navedla palbu ukrajinské armády. To ale Savčenková popírá a tvrdí, že ji zajali ruští separatisté a v Rusku byla uvězněna. Verdikt soud vynese v druhé půlce března.

Zobrazeno 2192 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:37
Pro psaní komentářů se přihlaste