st., 16. listopad 2016 19:37

Poslanecká sněmovna chystá referendum o vypovězení severoatlantické smlouvy

NATO flag NATO flag Zdroj: Julo
Praha – Poslanecká sněmovna bude hlasovat o návrhu poslanců Stanislava Grospiče, Vojtěcha Filipa, Jaroslava Borky, Zdeňka Ondráčka a dalších, na vydání ústavního zákona o referendu o vypovězení Severoatlantické smlouvy. Pokud tento návrh projde schvalovacím procesem, prezident republiky vyhlásí referendum do třiceti dnů od účinnosti tohoto ústavního zákona.

Informace ohledně plánované novely zákona týkající se hanobení prezidenta republiky vyvolala mezi obyvateli značné diskuze. Někomu návrh zákona připomněl scénku z románu o Švejkovi, někteří tento krok přijali s ovacemi a Visací Zámek oznámil balení teplého prádla. Tento návrh zákona však přispěl k zamaskování jiného připravovaného návrhu.

A ten se týká dalšího působení naší země v NATO. Na webových stránkách poslanecké sněmovny byl umístěn dokument označen čísly 908/0, který pojednává o průběhu referenda a jeho cíli. Otázka pro referendum zní: „Souhlasíte s tím, aby Česká republika vypověděla Severoatlantickou smlouvu v souladu s jejím článkem 13?“ Ve druhém článku zákona se hovoří o vyhlášení referenda prezidentem republiky. Ve třetím je uvedeno, že pokud nebude vypovězení smlouvy schváleno dle článku druhého, může návrh na vyhlášení referenda v též věci podat vláda či společně nejméně dvě pětiny poslanců nebo společně nejméně dvě pětiny senátorů. Odhad výdajů na provedení navrhovaného referenda se odhaduje na 500 milionů korun.

Severoatlantická aliance (NATO) je mezinárodní vojenský pakt, jenž byl založen v roce 1949 podpisem Severoatlantické smlouvy ve Washingtonu. Smlouvu podepsalo dvanáct zakládajících států a dnešním dnem zahrnuje 28 států. Česká republika se k alianci přidala v březnu roku 1999. Po té co se smlouvou vyslovil souhlas Parlament České republiky, podepsal tento akt prezident Václav Havel.

Zobrazeno 1809 krát
Naposledy upraveno: pá., 18. listopad 2016 23:23
Pro psaní komentářů se přihlaste