čt., 22. březen 2018 16:19

Febiofest nabídl cinemagastronomii

Daniela Kolářová přebírá cenu Kristián na zahájení festivalu v Obecním domě, vlevo prezident festivalu Fero Fenič Daniela Kolářová přebírá cenu Kristián na zahájení festivalu v Obecním domě, vlevo prezident festivalu Fero Fenič Zdroj: febiofest.cz
Praha – Pražský Febiofest dospěl ke svému závěru. Již včera proběhlo slavnostní zakončení jubilejního 25. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, program byl však zcela ukončen až dnes. Letošní pražský program představil více než 160 celovečerních filmů v patnácti různých sekcích a celkem tak nabídl přes 450 projekcí, které bylo možné zhlédnout v multikině CineStar Praha Anděl, CineStar na Černém mostě a kině NFA – Ponrepo v centru Prahy. Pražským děním však festival zcela nekončí, od 26. března do 21. dubna se Febiofest vydá do dalších šestnácti měst po celé České republice.

Festival dává prostor jak zavedeným a zkušeným filmařům, tak i těm začínajícím či dokonce zcela amatérským. Důkazem toho je i soutěžní sekce Nová Evropa, která vybírá vítězný film z deseti autorských počinů začínajících filmařů z celé Evropy. Ty jsou hodnoceny diváckou porotou složenou z třiatřiceti filmových fanoušků a čestného předsedy z řad známých osobností, pro tento rok jím byla Marta Kubišová. Vítězným snímkem se stal počin francouzského režiséra Xaviera Legranda Střídavá péče a na slavnostním zakončení mu tak byla udělena cena Grand Prix a odměna pět tisíc euro. Do soutěže krátkých amatérských filmů pod názvem I ty jsi filmařem! se zase mohli zapojit všichni mladí filmaři a filmoví nadšenci. „Limitem bylo pouze dodržení technických požadavků a stopáže filmu, která je od jedné do tří minut. Filmy mohly být natočeny na jakékoliv zařízení, kreativitě se hranice nikdy nekladou,“ prohlásil prezident Febiofestu Fero Fenič. Vítězem, o kterém rozhodla odborná porota a který byl vyhlášen dnes v pražském Zetku a získal odměnu třicet tisíc korun, se stal Bohuslav Bakalář se svým filmem Můj den s Kofilou.
Best of Febiofest oproti tomu představil – při příležitosti výročí festivalu – deset nejoblíbenějších filmů uvedených na Febiofestu od jeho založení v roce 1993. „Ze všech filmů, které se na festivalu za těch 25 let promítaly, jsme ve spolupráci s ČSFD vybrali ty opravdu nejpopulárnější,“ řekla ředitelka programu Anna Kopecká. Promítal se tak například snímek Lola běží o život režiséra Toma Tykwera, Mulholland Drive Davida Lynche či Pianista Romana Polanského.
Dalším zpestřením byly speciální večery, které nabízely spojení gurmánského zážitku s tím filmovým. Jednalo se o tři večery nazvané Culinary Cinema, kde byla filmová projekce doprovázena následnou večeří, která byla inspirována daným filmem a kterou pro diváky připravili jedni z nejlepších šéfkuchařů v Česku Marek Fichtner a Marek Raditsch, známí též z populární kulinářské soutěže MasterChef.
Hlavní hvězdou festivalu jistě byla Catherine Deneuve, která měla dorazit již minulý týden, aby si převzala cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii, omluvila se však kvůli nemoci. Nicméně se již uzdravila a předevčírem zavítala do Prahy. Cenu si tak nakonec převzala osobně při včerejším slavnostním zakončení. Cenu Kristián obdržela rovněž česká filmová legenda Daniela Kolářová.

Zobrazeno 1856 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. březen 2018 18:09
Pro psaní komentářů se přihlaste