út., 29. říjen 2019 11:09

Před 60 lety divadlo Semafor představilo svou první hru

Jiří Suchý, zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý, zakladatel divadla Semafor Zdroj: flickr.com
Praha - Osobnosti jako Jiří Suchý, Waldemar Matuška a Pavlína Filipovská se před 60 lety podíleli na vzniku divadla Semafor. Je to teprve 14 let, co se divadlo přesunulo do svých nynějších prostorů v Dejvické ulici. Přesto se divadlu dařilo už od 60. let a na jeho prknech vzniklo mnoho úspěšných představení.

Pražské divadlo Semafor poprvé přivítalo hosty 30. října 1959, tedy před 60 lety. Svou kariéru zahájilo hrou Člověk z půdy, kde hlavní role představili Miroslav Horníček a Miloš Kopecký. Samotné divadlo založili Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Název Semafor se skládá ze tří pojmů sedm malých forem. To vyjadřuje styly, kterými se má divadlo zabývat. Konkrétně je to film, poezie, jazz, loutky, tanec, výtvarné umění a hudební komedie.

Původně divadlo Semafor fungovalo v prostorech divadla Ve Smečkách. Kvůli nevyhovujícím prostorům se v roce 1961 musel Semafor přemístit. Až o tři roky později divadelní stánek našel zázemí v pasáži Alfa, kde fungoval skoro 30 let. V roce 1995 poté Semafor působil v podzemních sálech Hudebního divadla Karlín. I odtamtud se museli po sedmi letech přestěhovat kvůli povodním.

Dnes divadlo Semafor působí v Dejvické ulici, kam se přemístilo v roce 2005. Na jevišti zde můžeme vidět například Lucii Černíkovou, Luďka Sobotu, Jitku Molavcovou nebo Václava Koptu. Během listopadu budou hrát hry Tobogan, Zajíc v pytli nebo třeba Šest žen. Herci k 60. výročí divadla chystají také představení Semafor má narozeniny.

Zobrazeno 1282 krát
Naposledy upraveno: st., 30. říjen 2019 15:54
Pro psaní komentářů se přihlaste