út., 29. říjen 2019 10:03

Před 60 lety poprvé vyšel příběh o Asterixovi a Obelixovi

Asterix, Obelix a Idefix Asterix, Obelix a Idefix Zdroj: flickr.com
Francie - O galské vesnici, která čelí útokům od Římanů, slyšel snad každý. Typické postavičky Asterixe a Obelixe můžeme vidět jak v papírových komiksech, tak v televizní podobě. Dnes je to už 60 let, kdy se tento příběh dostal ke čtenářům.

Přesně 29. října 1959 poprvé vyšel kreslený příběh o Asterixovi a Obelixovi. Původně byl součástí pařížského časopisu Pilote. Autorem komiksu byl René Goscinny a obrázky kreslil Albert Uderzo. Psali o galské vesničce, která stále odolává útokům Římanů v době 50 let před Kristem.

O dva roky později začal Asterix a Obelix vycházet mimo časopis Pilote také v komiksových albech. První album mělo název Asterix z Galie. Dnes existuje celkem 38 alb. Tento příběh o galské vesničce se stal světově nejprodávanějším evropským komiksem. Prodalo se přes 350 milionů alb a texty jsou přeložené do 107 jazyků.

Po smrti Goscinnyho v roce 1977 si příběh vzal na starost pouze Uderzo. Založil vlastní nakladatelství Les Editions, kde vydával alba, která napsal sám. V roce 2011 se Uderzo Asterixe a Obelixe vzdal a předal fiktivní příběh novým autorům. Scénárista Jean-Yves Ferri a kreslíř Didier Conrad od té doby stihli napsat čtyři alba. To poslední vyšlo minulý týden.

Zobrazeno 2631 krát
Naposledy upraveno: st., 30. říjen 2019 15:49
Pro psaní komentářů se přihlaste