čt., 23. prosinec 2010 19:44

Prezidentským kandidátům v Bělorusku hrozí až 15 let vězení

Při protestech proti výsledkům voleb v Bělorusku bylo zatčeno více než 600 osob. Za organizování masové demonstrace hrozí pěti kandidátům na post prezidenta a čtrnácti dalším opozičním aktivistům až 15 let vězení. Happeningy proti průběhu voleb proběhly také v některých evropských městech. Na Facebooku byli uživatelé zváni také na dnešní podvečer do Prahy k Setkání na podporu svobody v Bělorusku.

Prezidentské volby, které v Bělorusku proběhly v neděli 19. prosince, vyhrál dosavadní prezident Alexandr Lukašenko, který zemi autoritářsky vede již 16 let. O post prezidenta se utkalo celkem deset kandidátů. Podle průzkumu veřejného mínění, který provedl ústav pro sociálně politický a ekonomický výzkum v Minsku, neměl Lukašenko v prvním kole dosáhnout na potřebnou nadpoloviční většinu. Při nedělním hlasování však získal téměř 80 % hlasů a vyhrál tedy v prvním kole. Opozice a mezinárodní společenství označily volby za nesvobodné a zmanipulované. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, i přes nevoli běloruského ministerstva zahraničí, prohlásila, že volby nemůže hodnotit pozitivně.

Opoziční kandidáti si stěžovali na nedostatek prostoru v médiích během předvolební kampaně. Zástupci opozice zasedli pouze ve zlomku volebních komisí. Ještě v neděli, kdy byly vyhlášeny výsledky voleb, v Minsku protestovalo nejméně deset tisíc lidí. Proti protestujícím zasáhla policie, část demonstrantů byla zadržena a 580 z nich poté odsouzeno. Tvrdý zásah namířený proti Lukašenkovým oponentům odsoudila Evropská Unie i Spojené Státy. Rusko volby a následné protesty označilo za vnitřní věc Běloruska.

Mezi zatčenými jsou také opoziční kandidáti. “Když jsem viděl svého klienta, byl ve strašném stavu,” řekl agentuře Reuters Pavel Sapelko, právník Andreie Sannikova. “Jeho noha byla ztlučená nebo zkroucená, nemohl se sám hýbat, na rukou měl modřiny. Nedostalo se mu žádné lékařské pomoci.” Andrei Sannikov skončil ve volnách na druhém místě, získal 2,41 % hlasů.

Na podporu odsouzených a zatčených kandidátu svolalo několik českých studentů na dnešní večer setkání před běloruskou ambasádou v Praze. “Zde podpoříme uvězněné kandidáty podepsáním dopisu prezidentu Lukašenkovi, ve kterém budeme požadovat jejich propuštění na svobodu a dodržování jejich práv na svobodný projev,” uvádí organizátoři akce na sociální síti Facebooku, přes kterou bylo setkání propagováno.

Zdroje: iDnes, Reuters, Facebook.com

 

Zobrazeno 2408 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste