st., 15. březen 2017 01:05

Studenti si UPgradovali své šatníky

Workshop v UPointu Workshop v UPointu Zdroj: Matěj Kameník
Olomouc -  V úterý se prodejna UPoint v centru města proměnila na místo k výměně oblečení, které už nenosíme za jiné. Akci s názvem UPgrade šatníku zpestřil workshop, který seznámil hosty se vším ohledně džínů včetně jejich oprav.

Akce vznikla ve spolupráci UPointu a studentského spolku Udržitelný Palacký, který podobnou akci pořádal už v zimním semestru na Přírodovědecké fakultě. Kouzlo clothes swapu spočívá v jednoduché myšlence sdílení oblečení, které už sami nenosíte. Na oplátku si můžete odnést nějaký nový kousek do vašeho šatníku od ostatních přispěvovatelů. Při úterním clothes swapu se návštěvníci mohli pohybovat v prostorách UPointu a nezávazně aranžovat kousky pro nové majitele, anebo naopak si jakýkoliv vyhlédnutý kousek vzít, vyzkoušet a případně odnést domů.

Hlavní organizátoři hodnotí akci jako úspěšnou, a to nejen proto, že si lidé mohli bez placení odnést nové kousky do své garderóby. "Myslím si, že dnešní clothes swap dopadl dobře. Přišlo hodně lidí, mohlo to být 80 i víc. Navíc se mnoho z nich dozvědělo během workshopu mnoho informací o džínách - jak o historii, něco o složení a výrobě, tak i o praktických věcech, jak si spravit, zkrátit či zúžit džíny," hodnotí akci Kristína Cabalová, jedna z organizátorek a členka studentského spolku Udržitelný Palacký. Workshop byl pod taktovkou Green Dressmakers, zeleného krejčovství, které působí v Olomouci na Kateřinské ulici. Podobně nadšené pocity sdíleli i samotní návštěvníci, kteří v náručí třímali nově ulovené kousky oblečení. "Líbí se mi ten samotný námět, že někdo něco přinese a zase si odnese něco nového. Přinesla jsem sama zhruba pět kousků a už jsem si i některé hezké vybrala," shrnula Marie, jedna z návštěvnic.

V UPointu se akce konala poprvé. Spolupráce UPointu s Udržitelným Palackým vznikla i na zákládě snahy propojit studentské aktivity. "Snažíme se zapojit do akcí i ostatní studentské spolky a přimět je k využívání našich prostorů, protože je to také účel tohoto centra, a tak nás tak logicky napadlo zapojit i spolek Udržitelný Palacký. Studenti můžou totiž tímto způsobem ušetřit za oblečení a také se naučit ekologickému myšlení," vysvětluje Eva Nováková, organizátorka za UPoint.

 

Zobrazeno 2714 krát
Naposledy upraveno: st., 15. březen 2017 13:02
Pro psaní komentářů se přihlaste