po., 12. prosinec 2016 14:36

Přineste světlo světu

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Oficiální facebook Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů - Česká republika
Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů zahájila kampaň, která nabádá k dobrým skutkům po celém světě. Probíhá od 25. listopadu do 1. ledna a jejím smyslem je pomáhat okolí na počest Ježíšových činů..

„Budeme-li se řídit příkladem Spasitele a žít tak, jak žil a učil on sám, bude toto světlo hořet v našem nitru a svítit na cestu druhým,“ uvedl president Thomas S. Monson v proslovu na generální konferenci v říjnu 2015.

Během 25 dní se může veřejnost inspirovat činy Ježíše na webových stránkách www.mormon.org. V období od 1. do 25. prosince je zde vždy uveřejněn příspěvek s daným skutkem a nápady, jak ho aspoň částečně napodobit v dnešním světě. Pro každý den připravila círev i videoklipy dostupné hned v několika světových jazycích, a to v angličtině, francouzštině, němčině, italštině, portugalštině a španělštině.

Šiřitelé světla mohou osvítit svět třeba návštěvou osamělých lidí v pečovatelských domech, v lepším případě je pozvat někam na večeři. Vyjádřit štědrost mohou také registrací sebe sama k dárcovství orgánů nebo krve na místním transfuzním oddělení. Existuje i nepřeberné množství dalších, méně náročných možností, jako je darování starých brýlí do sběrny, napsání dopisu rodičům či propagování humanitárního projektu na sociálních sítích.

Zejména pro širokou veřejnost je určeno hlavní video, shrnující celou ideu. Tomu, že se ho církev snažila udělat co nejvíce dostupné, nasvědčuje fakt, že se přeložilo do 33 jazyků, mezi kterými se objevuje i čeština. Kromě nejrůznějších internetových příspěvků se lidé mohou dozvědět o kampani i jiným, netradičním způsobem. V několika českých městech, například v Olomouci nebo Zlíně, se na chodnících objevují křídové nápisy #PŘINESTE SVĚTLO SVĚTU. Církev tak chce v obyvatelích vzbudit zvědavost a dát o akci povědomí nevtíravou cestou. Z názvu totiž není zcela jasný význam, proto by na první pohled neměla odradit zájem zarytých ateistů.

Zobrazeno 2395 krát
Naposledy upraveno: po., 12. prosinec 2016 22:54
Pro psaní komentářů se přihlaste