pá., 17. duben 2020 10:43

Pro zvířata v zoo jsou současná opatření velká změna

Mládě pandy velké Mládě pandy velké Zdroj: pxhere.com
Je to již více než měsíc, co se náš život zásadně změnil. Přísná opatření proti šíření nového typu koronaviru ale nezasáhla pouze lidi. Zvířata v zoologických zahradách, která jsou v kontaktu s člověkem stejně často jako my, je pocítila stejně tvrdě. Některá z nich ticho a klid uvítala, jiná by si nejspíše přála, aby se vše vrátilo do starých kolejí hned, jak to bude možné. Zpráv ze zvířecího světa je při virové epidemii stále mnoho.

Lidoopům ve dvorské zoo se stýská

Ačkoliv nebyl dosud zaznamenán žádný případ přenosu nemoci covid-19 na lidoopi, je tato skupina primátů silně ohrožená. Především orangutani, šimpanzi a gorily jsou totiž k respiračním onemocněním velmi náchylní a současná pandemie by pro ně mohla být fatální. Z toho důvodu k nim mají jejich ošetřovatelé, ke kterým mají zvířata vybudovaný velmi blízký vztah, omezený přístup. Chodí k nim pouze v nezbytných případech za přísných hygienických opatření a v oblecích, ve kterých jsou k nepoznání. Na lidoopech, kteří jsou zvyklí kromě ošetřovatelů i na velké skupiny návštěvníků, je to podle všeho znát. Podle zaměstnanců zoo jim kontakt s lidmi viditelně chybí a jsou vděční za každého člověka, který projde kolem.

Hongkongské pandy konečně dostaly trochu soukromí

K pozitivní a vzácné události, která již stihla obletět celý svět, přispěla pandemie koronaviru v zoologické zahradě v Hong Kongu. Zdejší pandy velké, samička Jing Jing a samec Le Le, se totiž díky klidu a tichu, který teď v zoo nastal, konečně po deseti letech snažení ošetřovatelů spářily. Jedná se o vzácnou událost i ve volné přírodě, pandy jsou totiž opravdu samotářská zvířata. Samice jsou připravené jen několik málo dní v roce a samci bohužel špatně odhadují čas, kdy je samice k páření svolná. Jestli se čínská metropole může těšit na pandí mládě, není zatím vůbec jisté. „Známky březosti budeme moci pozorovat zhruba na konci června, i když vždy existuje možnost, že může jít o falešnou březost,“ uvedl ředitel zahrady Michael Boos ve svém oficiálním prohlášení.

Německé zoo dochází peníze a schyluje se k nepříjemnému řešení

Finanční ztráty neumünsterské zoo za jarní sezónu, kdy musela zahrada zůstat uzavřená, se už vyšplhaly na 170 000 eur. Na rozdíl od jiných podniků nebo firem zde nemůžou žádným způsobem snížit náklady. Zvířata jedí stále stejné množství potravy, tropické druhy vyžadují umělé teplo i vlhko a je potřeba stejné množství ošetřovatelů, kteří se o zvířata starají. Poslední nepříjemnou možností, jak situaci řešit, je podle ředitelky neumünsterské zoo Vereny Kaspariové některá zvířata utratit, aby se netrápila hlady. Jejich masem by se pak dala nakrmit ostatní zvěř. „Už jsme vytřídili zvířata, která budou muset jít na porážku jako první,“ uvedla Kaspariová pro Die Welt. Zoo v Neumünsteru nedosáhla na státní krizový fond pro malé podniky a podle BBC tak žádá o dobrovolné příspěvky veřejnost a usiluje o vládní injekci v hodnotě 100 milionů eur.

Americká tygřice má koronavirus

Čtyřletá samice tygra malajského Nadia je prvním nakaženým zvířetem ve Spojených státech a prvním nakaženým tygrem na světě vůbec. Žije v zoologické zahradě v Bronxu v New Yorku a trpí naštěstí pouze slabými příznaky nemoci. Podle společnosti Wildlife Conservation Society, která zoo provozuje, by se měla brzy uzdravit. Tygřice se nakazila od jednoho ze zaměstnanců, který se o ni staral a byl zcela bez příznaků onemocnění. Společnost již uvedla, že přijme přiměřená opatření a zabrání dalšímu šíření nákazy mezi zvířata.

Zobrazeno 1353 krát
Naposledy upraveno: pá., 17. duben 2020 21:27
Pro psaní komentářů se přihlaste