čt., 24. listopad 2016 00:31

Problematiku textilního průmyslu přiblížil Udržitelný Palacký

Clothes Swap před Aulou PřF Up Clothes Swap před Aulou PřF Up Zdroj: Barbora Genserová
Olomouc - Spolek Udržitelný Palacký uspořádal ve středu další ze svých promítacích večerů. Program tvořilo promítání filmu Co se nenosí a diskuze s Barborou Zuberovou, která pracuje pro Green dressmakers právě v hanácké metropoli.

Celá akce se konala v aule Přírodovědecké fakulty UP. Než začalo samotné promítání, uskutečnil se před aulou Clothes-Swap (výměna oblečení, pozn. red.), kam lidé mohli přinést své již nenošené oblečení a naopak si vybrat nějaké "nové" z toho, co přinesli jiní. Hodinu poté, v osm večer, začalo promítání filmu Co se nenosí. Estonský dokumentární film klad důraz hlavně na návrháře, kteří se snaží vyrábět nové oblečení pomocí tzv. upcyklace. Upcyklace využívá textilní odpad k výrobě nového. V dokumentu byla hlavní protagonistkou estonská návrhářka Reet Aus. Ta navázala spolupráci s textilní továrnou v Bangládéši. Snažila se jednak přispět k řešení problému s textilním odpadem, tak také upozornit na jedovatost „levné módy“. Textil se v továrnách upravuje pomocí toxických látek, které jsou škodlivé pro člověka i přírodu. Po přibližně hodinovém filmu přišla řada na diskuzi s Barborou Zuberovou.

„Green dressmakers je takový nápad, který vznikl před třemi lety. Ale já s dalšími lidmi to děláme už tak od devadesátých let. Koncetrujeme se především na přírodní materiály a v posledních šesti až osmi letech děláme vyloženě pro ekologické labely,“ sdělila v krátkém rozhovoru Zuberová. Green dressmakers šijí oblečení z přírodních materiálů. Jako hlavní surovinu používají len. Během jejich výroby se snaží vyprodukovat co nejméně odpadu. Pokud nějaký odpad zbude, putuje do recyklační továrny v Prostějově, kde se z odpadu vyrábí umělá bavlna. Šijí pro různé značky, nejvíce jejich produktů putuje do Německa, Rakouska a Francie. „V menší dílně s 12 lidmi v Uherském Hradišti, vyrobíme 1800 kusů za měsíc. Větší dílna která je v Prostějově-Držovicích, vyrobí až 2000 kusů,“ upřesnila Zuberová. Green dressmakers organizují také školu šití v Olomouci, kde se lidé mohou naučit ušít si vlastnoručně nějaký nový kousek do svého šatníku. Po diskuzi se návštěvníci mohli před aulou občerstvit veganským rautem, který připravili samotní členové spolku.

Spolek Udržitelný Palacký působí na Univerzitě Palackého od jara 2016. V tomto zimním semestru propagoval svou kampaň Think Out of the Bin, která je zaměřená na odpadovou problematiku. Za tři měsíce práce na kampani, uspořádali členové spolku dvě promítání s odpadovou tématikou, veřejnou analýzu odpadu před budovou Přírodovědecké fakulty UP a exkurzi na třídící linku. Na základě dotazníkového šetření o třídění, které proběhlo v říjnu na kolejích, budou v nejbližší době, ve spolupráci se Správou kolejí a menz UP, umisťovat na kolej Bedřicha Václavka třídící tašky do každé buňky.

 

Zobrazeno 2894 krát
Naposledy upraveno: pá., 25. listopad 2016 14:32
Pro psaní komentářů se přihlaste