so., 6. prosinec 2014 18:24

Prodej audioknih rok od roku roste

Praha - Trh s audioknihami od roku 2012 v ČR roste, letos by mohl dosáhnout i na 55 milionů. Audioknihy jsou stále více populární, na rozdíl třeba od CD nosičů, jejichž prodej dlouhodobě stagnuje. Loňské tržby činily na tuzemském trhu 50 milionů a podle Svazu českých knihkupců by mohly letos stoupnout až o 10 procent.

 

Za uplynulý rok se podle serveru Goodereader.com audioknihy staly v Německu populárnější než e-knihy. Z celosvětového hlediska mohou tržby dosáhnout až dvou miliard dolarů, což je obrovský nárůst oproti 480 milionům v roce 1997. Co stojí za nárůstem popularity, prozradila Denisa Novotná, mediální zástupce jednoho z prodejců audioknih. "První boom zažily audioknihy v roce 2005, s nástupem mp3 formátu, který umožnil zmenšit velikost souborů a tím ušetřit místo na CD nosičích,” přiblížila ČTK Novotná.

CD mp3 fortmát pak začal být podporovaný i v novějších automobilech a na to právě prodejci sázejí, jelikož skoro pětina tuzemských posluchačů audioknih jsou řidiči. V roce 2009 masivní rozšíření internetu umožnilo přechod od fyzických nosičů k mp3.

 

Jak popularita audioknih roste, nahrávají producenti stále více knih, 17 procent titulů tuzemského trhu bylo vydáno letos. A více než čtvrtina z prodeje je od českých autorů. Nejdelší audiokniha na trhu má 49 hodin a 50 minut, je to první díl série Hra o trůny. Nejkratší audiokniha na trhu má 11 minut.

 

 

Zdroj fotografie: Advojka.cz

Zobrazeno 1789 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 09:04
Pro psaní komentářů se přihlaste