ne., 27. listopad 2016 16:45

První biatlonový závod sezony ovládli Norové

Gabriela Koukalová při závodu smíšených štafet Gabriela Koukalová při závodu smíšených štafet Zdroj: biatlon.cz
Östersund - Letošní sezonu zahájili biatlonisté a biatlonistky v neděli odpoledne smíšeným závodem štafet ve švédském Östersundu. Nejlépe se dařilo Norům, kteří skončili na prvním místě s výrazným náskokem na druhé Německo. Třetí místo obsadili po těsném finiši Italové. Česká štafeta dojela na konečném sedmém místě.

Po úspěších v minulých sezonách nastoupilo české biatlonové kvarteto ve složení Veronika Vítková, Gabriela Koukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec do dnešního štafetového závodu jako jeden z favoritů. V posledních pěti letech vždy Česká republika odvezla z prvního dne závodů Světového poháru alespoň jednu medaili. Minulý rok to bylo třetí místo ve smíšené štafetě a v roce 2013 dokonce místo první. Letošní první závod se ale českým biatlonistům kvůli chybám na střelnici nepovedl.

Jako první na trať vyjela se startovním číslem čtyři Veronika Vítková. Celý první běžecký okruh se držela s ostatními favoritkami vpředu. Komplikace ale nastaly hned u první střelby vleže. Vítkové se vůbec nedařilo a musela na trestné kolo. Ze střelnice odjížděla až na třiadvacátém místě s velkou ztrátou na vedoucí Gasparinovou ze Švýcarska. Střelbu vestoje zvládla poněkud lépe jen s jednou chybou a střelnici opouštěla jako patnáctá. „Nezačalo to zrovna optimisticky, Verča všechny rány vytáhla nahoru. Trestné kolo nás možná stálo i umístění na bedně, protože pak už jela slušně,” komentoval výkon Vítkové trenér žen Zdeněk Vítek.

Na prvním úseku zvítězila Norka Olsbuová a Gabriela Koukalová přebírala štafetu na 13. místě. První střelba pro ni také neprobíhala úplně hladce a musela jednou dobíjet. Při druhé střelecké položce Koukalové dokonce hrozilo po třech chybách trestné kolo, kterému se nakonec vyhnula. Díky svému skvělému běžeckému výkonu ale dojela do cíle na sedmém místě.

Třetí český biatlonista Michal Šlesingr tak vyrážel do závodu se ztrátou asi 50 vteřin na vedoucí Itálii. Na střelnici byl neomylný a všechny terče vybílil. Stejně tak jako Nor Ole Einar Bjørndalen. Ten ve svých 42 letech zahájil již 25. biatlonovou sezonu a svým bezchybným výkonem vrátil Norsko na první místo. Šlesingr na něj v cíli ztrácel více než minutu a předával štafetu na šestém místě.

Ondřej Moravec, poslední člen české štafety, měl před sebou nelehký úkol. Aby udržel český tým na co nejlepší pozici, musel střílet čistě. To se mu povedlo a poslední kolo jel po boku Švéda Lindströma. Náročný sprint do cíle zvládl lépe Švéd a odsunul tak Česko na konečné sedmé místo. Po excelentním střeleckém i běžeckém výkonu Johannese Böa se Norové mohli radovat z vítězství. Němce dovezl na druhou příčku Pfeiffer a závěrečný boj o bronz mezi Windischem a Šipulinem zvládl lépe Ital Dominik Windisch.

Zobrazeno 2382 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. listopad 2016 21:21
Pro psaní komentářů se přihlaste