pá., 5. prosinec 2014 15:54

První zkušební let vesmírné lodi Orion

Florida – Po třiatřiceti letech od startu prvního amerického raketoplánu se vesmírná loď Orion vznesla z Mysu Canaveral na svůj první testovací let. Start se uskutečnil v pátek, o den později, než bylo původně v plánu. Na vině byly nepříznivé povětrnostní podmínky a problémy s přívodem paliva.

 

První let potrvá jen čtyři a půl hodiny a Orion během něj dvakrát obletí Zemi. Hlavním účelem zkušebního letu je prověřit systémy lodi pro bezpečnost posádky během startu, letu a přistání. Národní úřad pro letectví a vesmír  (NASA) vkládá do Orionu velké naděje, plánuje lety na Měsíc, k asteroidu a na Mars.  První lety s posádkou na palubě se mají uskutečnit po roce 2020. 

„Hvězdou dnešního dne je Orion," prohlásil sám šéf NASA Charles Bolden pro NASA TV. Tento den je podle něj prvním nové éry cesty na Mars. Pro NASA jde o důležitý okamžik i proto, že se jedná o jejich první vesmírnou loď od ukončení používání raketoplánů v červenci roku 2011. Dnešek považujeme za velký den pro svět a pro lidi, kteří znají a milují vesmír," uvedl Bolden. 

NASA pojala start velkolepě, na jeho sledování do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě pozvala přes sedmadvacet tisíc hostů.  

Celková cena programu Orion, na jehož nákladech spojených s výrobou servisního modulu se podílí i Evropská vesmírná agentura (ESA), se pohybuje okolo tři sta třicet miliard korun. Ještě ale bude nutná investice do nové rakety, která bude Orion vynášet. Test s touto raketou na oblet Měsíce by se měl uskutečnit ke konci roku 2017.

Autor fotografie: Chris O´Meara/NASA 

 

Zobrazeno 1555 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 22:23
Pro psaní komentářů se přihlaste