út., 16. duben 2019 09:21

Pulitzerovu cenu přebraly deníky za články o Trumpovi

Zaměstanci South Florida Sun Sentinel oslavují Pulitzerovu cenu Zaměstanci South Florida Sun Sentinel oslavují Pulitzerovu cenu Zdroj: The Associated Press
 New York - Rada Pulitzerovy ceny, která se skládá z 18 členů, rozdala v pondělí 15. dubna ceny se zvláštním důrazem na vyšetřování zahrnující nynějšího prezidenta USA Donalda Trumpa.

Správkyně Pulitzerových cen Dana Canedy uvedla, že 18členná rada Pulitzerovy ceny při výběru vítězů měla na paměti napjatou politickou krajinu země. „Novináři předložili tolik mimořádné práce. I v roce, kdy je žurnalistika opět pod neúprosným útokem, včetně nejvyšších úřadů v zemi a kdy bezpečnostní hrozby zůstávají stále vysoké pro novináře, kteří se prostě snaží dělat svou práci,“ řekla Canedy 

Radu Pulitzerovy ceny oslnily články s Trumpem

Deník The Wall Street Journal porota ocenila za články v kategorii vnitroamerického zpravodajství. Týkaly se bývalého právníka amerického prezidenta Trumpa Michaela Cohena. Ten měl údajně v roce 2016 uplatit dvě bývalé Trumpovy milenky, aby mlčely o poměru s budoucím prezidentem a neohrozily jeho šance na volební vítězství.

Jiný deník, The New York Times, oslovil porotu Kolumbijské univerzity za články o údajných daňových podvodech z 90. let, díky kterým se měl dostat prezident Trump k milionovým majetkům po svém otci.

Občanská válka v Jemenu a masové střelby byly velkým tématem 

Tři Pulitzerovy ceny udělila rada za pokrytí otázek kontroly zbraně. Deník South Florida Sun si z New Yorku odnesl cenu za pokrytí masové střelby na střední škole v Parklandu, která se stala v únoru loňského roku a při níž umřelo 17 studentů a učitelů.

Cenu za zpravodajství získal Pittsburgh Post-Gazettte za pokrytí loňské masové střelby na synagogu v Pittsburghu, během níž zemřelo 11 lidí.

Cenu za zahraniční reportáže získali novináři agentury AP, kteří informovali o násilnostech a utrpení obyvatel Jemenu, kde probíhá občanská válka. Stejnou cenu dostali i novináři agentury Reuters, jejichž práce je stála svobodu. Dva barmští novináři psali články o tématu pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů. Za neoprávněné držení tajných státních dokumentů je soud odsoudil k sedmiletému vězení.

Každý, kdo prestižní novinářské ocenění získal, si odnesl jako výhru 15 tisíc dolarů.

Zobrazeno 1160 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2019 23:52
Pro psaní komentářů se přihlaste