so., 17. březen 2018 13:51

Radovan Krejčíř má šanci dostat se zpět do Česka, rozhodl soud v JAR

Radovan Krejčíř Radovan Krejčíř Zdroj: info.cz
Jihoafrická republika - Radovan Krejčíř, jeden z nejznámějších českých mafiánů, má šanci odpykat si svůj trest v rodné zemi. Rozhodl o tom soud ve státě Gauteng. V Jihoafrické republice byl Krejčíř před dvěma roky odsouzen k pětatřiceti letům nepodmíněně. O výsledném vydání může rozhodnout až ministr spravedlnosti Michael Masutha, protože Krejčíř v Jižní Africe čelí několika trestním stíhání. 

Soud v jihoafrickém městě Kempton rozhodl o případném vydání odsouzeného Radovana Krejčíře do České republiky. V obou zemích Krejčíř čelí řadě trestních stíhání, a tak nic zásadního nebrání odpykávání trestu v Česku. K samotnému rozhodnutí se stále nevyjádřil samotný Krejčíř. „Radovan zvažuje své možnosti. V tuto chvíli nemohou být poskytnuty další komentáře, ale respektujeme rozhodnutí soudu." uvedl jeden z Krejčířových advokátů serveru novinky.cz. 

Krejčíř se na českém území dopustil několika trestních činů, mimo jiné za připravovanou vraždu celníka. V roce 2005 do jeho rezidence v Černošicích u Prahy vtrhla policejní razie, během které se Krejčířovi podařilo úteci. Po několika týdnech již žádal o azyl na exotických Seychelách. Tam se dostal za pomoci vysoce postavených kompliců, několik z nich poté muselo opustit své pozice. Rázem se z Krejčíře stal mezinárodně hledaný zločinec. Svůj útěk popsal ve své autobiografii, ve které se dokonce snaží před veřejností obhájit. Po dvou letech, kdy mu hrozilo vydání zpět od Česka, se rozhodl přesunout do Jihoafrické republiky.

V Jihoafrické republice byl Krejčíř odsouzen k pěatřiceti letům odnětí svobody za distribuci drog, zastrašování a následném únosu a pokusu o vraždu. Během svého tamějšího působení dokázal ovládnout jihoafrické podsvětí, konkrétně město Johannesburg. Krejčíř je tak kromě svých prokázaných zločinů obviněný z dvanácti nájemných vražd podnikatelů a jednoho policisty. O jeho vydání se Česká republika snaží sedm let kvůli zločinům, kterých se měl dopustit ve své rodné zemi. O vydání z JAR zpět do Česka musí ministerstvo spravedlnosti v JAR rozhodnout do 180 dnů.

Zobrazeno 3178 krát
Naposledy upraveno: so., 24. březen 2018 12:50
Pro psaní komentářů se přihlaste