út., 29. listopad 2011 22:32

Redaktor MF DNES přednášel o investigativní žurnalistice

Jaroslav Kmenta, redaktor Mladé fronty DNES, v úterý 29. 11. 2011 přednášel v aule Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci na téma Investigativní žurnalistika na případu Víta Bárty.

Jeho přednáška by se dala rozdělit do tří částí. V první pohovořil o tuzemské investigativní žurnalistice a jejím vývoji, ve druhé se věnoval samotnému případu Víta Bárty a třetí část byla věnována diskuzi.

Jak Kmenta poznamenal, investigativní žurnalistika se mohla začít rozvíjet teprve po roce 1989 a počátky byly kvůli chybějícím zkušenostem obtížné. Podotkl, že k investigaci jsou zapotřebí dlouholeté zkušenosti, schopnost komunikace s lidmi a schopnost správného zasazení věcí do kontextu. Důležité je podle něj také znát motivy lidí v kauzách.

Zdůraznil, že cenným žurnalistickým zdrojem jsou zdroje otevřené, sloužící k ověřování či k doověřování, což ilustroval na případu bývalého předsedy vlády Stanislava Grosse. K odhalení jeho finančních nesrovnalostí přispěl totiž výpis z katastru nemovitostí.

Podle Kmenty není prvotním cílem investigativní žurnalistiky prokazovat úplatky, ale především poukázat na neetické praktiky a lži politiků.
Když byla řeč o samotném Bártově případu, Kmenta řekl, že podle něj je důležitější než téma korupce téma případného fyzického napadení svědků, k němuž také v této kauze došlo. V takovém případě může jít totiž prý i o život.

Vít Bárta, bývalý ministr dopravy a faktický vůdce Věcí veřejných, odstoupil poté, co bylo straně prokázáno přijímání úplatků a zjištěno, že si Bárta své místo de facto koupil. Bylo také prokázáno sledování politiků bezpečnostní agenturou ABL, jejímž předsedou představenstva byl dříve právě Bárta. Ke zveřejnění rozsáhlého materiálu o celém případu došlo ze strany MF DNES dne 8. dubna 2011 a k Bártově odstoupení došlo ještě téhož dne.

V závěru přednášky, který byl věnován dotazům, Kmenta mimo jiné označil výsledky své práce za „částečnou frustraci“, a to kvůli tomu, že nedochází k uvalování trestů viníkům. Novináři by podle něj také měli mít možnost dokončit svou práci, tedy započatou kauzu.

„Legislativa je lepší v obecné rovině“, odpověděl na dotaz týkající se současné situace, co se zákonů týče, ale připomněl také neblahý vliv tzv. náhubkového zákona, jenž mimo jiné zakazoval médiím zveřejňování odposlechů.

Kmenta také prezentoval svou novou knihu Všehoschopní – Superguru Bárta. Několik jejích výtisků měli pozorní posluchači možnost vyhrát nejrychlejším zodpovězením otázky, týkající se přednášky.

 

Foto: http://i.idnes.cz/08/072/gal/TON1f3cda_170934_4637523.jpg

Zobrazeno 2747 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste