st., 2. prosinec 2009 00:59

Reportérka Reflexu radila jak psát rozhovor

Tereza Sýkorá, Irena Pláteníková
Lidé a jejich hlasy, tak zněl název úterní přednášky reportérky a redaktorky časopisu Reflex, Veroniky Bednářové, specializující se na rozhovory s představiteli kultury (Amoz Oz, Robert De Niro) a na zahraniční reportáže (př. z Jižní Afriky, USA). Událost, jež byla součástí cyklu Mediální teorie a praxe 2009, pořádala Katedra bohemistiky FF UP.

Bednářová posluchačům vyprávěla, jak správně postupovat při tvorbě rozhovoru. Zdůrazňovala především důležitost přípravy před rozhovorem (zjistit si o dané osobnosti co nejvíce informací, přečíst si předešlé rozhovory s ní apod.). Novináři příprava pomáhá najít u každého člověka tzv. „perličku na dně“, což redaktorka považuje za hlavní úkol žurnalisty. Ovšem zároveň nepopírá, že na některé věci se zkrátka připravit nedá a nejlepší řešení v takové situaci spočívá v spolehnutí se na intuici. Podstatná se jí zdá i doba strávená s osobností, která dle jejích slov nikdy není dost dlouhá.

Absolventka divadelní vědy na FF UK zavzpomínala i na své první, ne příliš vydařené zkušenosti s psaním rozhovorů.

Novinářka, která strávila dva roky na New York University a v roce 2006 vydala knihu reportáží z USA s názvem Má americká krása, hodnotila vycestování do zahraničí a atmosféru multikulturního prostředí velmi pozitivně. Jedná se o dobrou příležitost, jak se podívat na naši zem trochu jinýma očima- s nadhledem.

Na otázku, jak Bednářová pozná, že před ní leží finální verze rozhovoru a může ho poslat do tisku, odpověděla takto: „Když ho čtu a nemusím se za to stydět.“

FOTO: Irena Pláteníková

 

 

 

 

Zobrazeno 3505 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:37
Pro psaní komentářů se přihlaste