út., 20. listopad 2018 00:00

Rushdie zve na nový román, tentokrát o Trumpovi

Salman Rushie s knihou Zlatý dům Salman Rushie s knihou Zlatý dům Zdroj: AP
Praha – Nová kniha s názvem Zlatý dům autora Salmana Rushdieho, jenž se při psaní inspiroval nástupem Trumpa na post nejsilnějšího muže světa, vyšla ve čtvrtek 1. listopadu v češtině. Překlad Davida Petrů vydalo nakladatelství Paseka. V díle se indicko-britský autor opírá i o vládu Baracka Obamy.

 

"Román se stal jednou z nejoceňovanějších knih roku 2017. Označuje se za první velký román trumpovské éry i za Velkého Gatsbyho současné doby,“ okomentoval knihu Lukáš Růžička z nakladatelství Paseka.

 Příběh nás dostává do luxusního sídla v newyorkském Soho, kam přijíždí záhadný magnát Nero Golden společně se třemi syny. Nero si velmi střeží svou minulost, a tak vyvolává ve svém okolí mnoho dohadů a fám. Ty navíc umocňuje svým výstředním chováním a také sňatkem s krásnou a vypočítavou ruskou emigrantkou. Jedním z těch, kdo se touží dozvědět více o Goldenovi je mladý filmař René, který dokonce chce o Goldenově rodině a jejích osudech natočit polodokumentární film.

Jednasedmdesátiletý Salman Rushdie, rodák z Bombaje, napsal již 13 románů a nesčetné množství próz, esejů a publicistických článků. Svou románovou kariéru začal s mystickým sci-fi debutem Grimus (1975). Výrazný ohlas zaznamenaly i další Rushdieho romány, mezi které patří například Hanba, Satanské verše či Moře příběhů. Roku 2007 navíc spisovatele britská královna povýšila do šlechtického stavu. Nakladatelství Random House vydalo román Zlatý dům minulý srpen v New Yorku.

 

Kromě knihy Zlatý dům už vyšly v češtině od stejného autora například romány Čarodějka z Florencie, kde se prolínají a ovlivňují světy renesanční Itálie a mughalské Indie či velmi úspěšný román Děti půlnoci. Právě za dílo Děti půlnoci získal Rushdie prestižní literární cenu Booker Prize.

Zobrazeno 1621 krát
Naposledy upraveno: út., 20. listopad 2018 16:37
Pro psaní komentářů se přihlaste