po., 21. listopad 2016 20:12

ROZHOVOR: Marcel Mahdal o PANT centru

PANT centrum našlo prostory po bývalém knihkupectví na Nádražní ulici PANT centrum našlo prostory po bývalém knihkupectví na Nádražní ulici Zdroj: http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/v-ostrave-vznika-centrum-pant/
Na ulici Nádražní v centru Ostravy se připravuje nové kulturně-společenské centrum. V současnosti stále probíhají dokončovací práce, otevírat by se však mělo ještě letos v prosinci. V souvislosti s tím jsme položili na pár otázek Marcelu Mahdalovi, který je členem občanského sdružení Pant, jež projet připravuje. Občanské sdružení PANT vzniklo roku 2007, jako organizace, která si klade za cíl zkvalitnění výuky a osvětu v oblasti určitých témat novodobé české historie. Spolek pořádá mnoho různých vzdělávacích akcí, jako jsou besedy a výstavy. Letos měl také vlastní diskusní scénu na Meltingpot vrámci Colours of Ostrava, zaměřenou na současné globální problémy lidsva. Mimo jiné provozuje také vzdělávací portál pro žáky i učitele www.modernidejiny.cz.

Kde se vzala myšlenka zřídit PANT centrum?

S myšlenkou zřídit jakousi základnu přišel přibližně před dvěma lety Petr Pánek, předseda občanského sdružení PANT. Jelikož nemáme stálé sídlo, musely veškeré akce doposud probíhat v zapůjčených prostorách.

Jaký je celkový koncept tohoto prostoru?

Centrum se bude skládat ze dvou částí, kavárny a samotného centra PANT. Oba prostory budou propojené. Každá část bude sloužit jiným účelům. Kavárna především občerstvení, ale také odpočinku. Návštěvníci tam budou mít k dispozici velké množství knih k zapůjčení. Podařilo se nám shromáždit zajímavou škálu titulů, které se týkají jak současnosti, tak dějin dvacátého století. Centrum samotné bude určené především pro besedy, výstavy a další kulturní akce.

Na jaká témata se budete zaměřovat?

Oproti dosavadnímu trendu, bude škála témat daleko širší. Prozatím jsme se zaměřovali především na moderní dějiny, nyní bude větší důraz kladen také na současné globální problémy. Chtěli bychom tím také oslovit širokou veřejnost, nejen učitele a studenty.

Kde jste čerpali inspiraci pro váš projekt kulturně-vzdělávacího střediska?

Našim vzorem se stal Instytut Pamięci Narodowej ve Varšavě (obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů, pozn. red.) který pořádá akce s obdobným tématickým zaměřením ve svém středisku Przystanek Historia. Dále například Knihovna Václava Havla, DOX nebo i Ostravská Fiducia – s ní chceme i nadále spolupracovat.

Když jste zmínil ten DOX, to je prostor z velké části určený pro moderní umění. Máte v plánu také třeba poskytnout prostor pro umění, například místním umělcům?

Počítá se s pravidelnými výstavami, které se budou soustředit převážně na historii. Ale jestli některá z nich bude zaměřená čistě umělecky, to by nemusel být problém. Umění a společnost spolu v lecčem souvisejí, netřeba je oddělovat. Propojování je vždy dobré. V Ostravě je ale podobných akcí, zaměřených čistě na kulturu, čím dál více. My se ale chceme profilovat spíše na poli občanské společnosti. Kulturu také, ale převážně edukovat veřejnost.

Co se týče programu, máte v plánu například také akce s určitou periodicitou nebo se budou volně pohybovat v kalendáři podle současné potřeby a možností? 

Uvidíme jak se to utřepe, teprve začínáme. S periodicitou ale počítáme, některé akce se budou opakovat. Ale je pravdou, že pravidelnost by byla vhodná. Pro tvorbu programu máme speciální skupinu. Vždy s měsíčním předstihem budeme na našich webových stránkách a na facebookovém profilu zveřejňovat program akcí na následující měsíc. Ten by měl být vyvěšen také v prostorách PANT centra. 

Na co přesně se mohou návštěvníci těšit? 

Pro návštěvníky máme již připravenou například přednášku Lékařů bez hranic nebo besedu s novinářkou Markétou Kutilovou. Ta bude hovořit o své cestě do Sýrie a Iráku a o nejnovějších událostech z tohoto koutu světa. Mimo to zde proběhne skautské setkání a nějaké předvánoční akce. Jsme ale otevřeni všemu, kdyby chtěl někdo pořádat jakoukoli akci, může kontaktovat občanské sdružení PANT.

Jak to bude se vstupným, bude nějaké?

Vstupné bude, protože centrum musí z něčeho fungovat. Bude však symbolické – třicet korun. Přeci jen jsme neziskovka.  Utržené peníze využijeme jak na provoz centra, tak na cestovné hostů a podobně. Doposud jsme byli závislí na grantech Evropské unie, Visegradské čtyřky atd.  Tyto možnosti se však radikálně omezily. Důležitá je nyní pro nás také podpora města, které nám zmírnilo nájem za prostory, které vlastní. I tak to však bude poměrně velká zátěž. Proto také ta kavárna, jejíž činnost by mohla provoz centra zaplatit.  Máme také e-shop, kde prodáváme knihy. To spolku přináší také nějaké finance. V neposlední řadě náš projekt může podpořit také veřejnost a to na webu www.hithit.cz.

 

 

 

 

Zobrazeno 3207 krát
Naposledy upraveno: st., 23. listopad 2016 17:56

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste