st., 30. listopad 2016 19:47

Rozsvěcení vánočního stromu v Litomyšli bylo letos i s videomappingem

Rozsvěcení stromu předcházel videomapping na průčelí kostela. Rozsvěcení stromu předcházel videomapping na průčelí kostela. Zdroj: Město Litomyšl
Litomyšl - Vánoční strom rozzářil zámecké návrší v Litomyšli první adventní neděli 27. listopadu. Stejně jako před rokem zdobí prostranství u piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže. Ve městě tak začaly Andělské adventní neděle, nabídnou adventní trh i bohatý doprovodný program.

Zaplněné prostranství u zámku sledovalo rozsvěcení stromu, kterému předcházel tzv. videomapping (směr vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na různé objekty) na průčelí chrámu Nalezení sv. Kříže. „KLUCIvespolek pro Litomyšl kromě Krátkého filmu o dlouhé historii Litomyšle připravili také malý mapping na litomyšlskou lavičku, který měl premiéru v rámci letošní ArchiMyšle. Tento adventní Andělský videomapping nejen navodil atmosféru přicházejících Vánoc, ale také podtrhl výjimečnou kvalitu místní architektury,“ sděluje Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu. Na podiu se vystřídaly dětské sbory Kvítek a Lilium pod vedením Kristýny Cupasové a Hany Vanišové.

Slavnost moderoval kazatel Církve bratrské Daniel Kvasnička. Vánoční přání vyslovil nový římskokatolický farář Zdeněk Mach i starosta města Radomil Kašpar. „Nenechme si adventní čas zkazit malichernostmi, na ně máme celý zbytek roku. Tím nejhezčím dárkem může být společně strávený čas s těmi, kteří nám jsou drazí,“ řekl Kašpar.

Bohatý program připravilo město i na prosinec. „Už teď připravujeme program i na další Andělské adventní neděle. Oblíbený Adventní trh včetně bohatého doprovodného programu se bude v letošním roce konat v sobotu 10. prosince na zámeckém návrší,“ informuje Michaela Severová. „Bohatý bude i Mikulášský víkend a ani na Štědrý den nebude na zámeckém návrší pusto a prázdno,“ dodává. Co se na návrší chystá, je možné zjistit na internetových stránkách města nebo v jednom z infocenter.

Zobrazeno 2502 krát
Naposledy upraveno: pá., 2. prosinec 2016 19:59
Pro psaní komentářů se přihlaste