po., 12. prosinec 2016 19:58

S perem a papírem bojují za práva lidí po celém světě

Maraton psaní dopisů ve Zlíně Maraton psaní dopisů ve Zlíně Zdroj: Marie Ligocká
Po celé České republice i v zahraničí právě probíhá Maraton psaní dopisů. Jedná se o největší mezinárodní akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných či utlačovaných lidí.

Koná se pravidelně každý rok od 10. do 18. prosince. Tohle časové rozmezí není náhodné, jelikož se vztahuje k 10. prosinci, Dni lidských práv, který se slaví na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním v roce 1948. Cílem je ručně napsat a odeslat co nejvíce zpráv, apelujících na vlády a úřady daných zemí a snažit se je upozornit na nedodržování práv u konkrétních lidí. Určený, vyhraněný čas, kdy se obálky odesílají, potom napomáhá tomu, že protestné vzkazy přijdou na stoly institucí víceméně ve stejnou dobu a zvyšuje se tak efektivita. Za celou dobu se podařilo vyřešit zhruba třicet procent případů, což je překvapivě vysoká část s ohlédnutím se na vynaložené prostředky a snahu.

Letos Amnesty International (AI) uveřejnilo dvanáct případů, z nichž se již jeden podařilo velice rychle, téměř úspěšně vyřešit. Jde o venezuelského aktivistu a člena parlamentu Rosmita Mantillu, který byl ve vězení dva roky kvůli obvinění z organizace a napomáhání k páchání trestné činnosti, kdy obvinění podložila výpověď anonymní osoby. Dalšími případy jsou občané a komunity ze Spojených států, Kanady, Kamerunu, Peru, Turecka, Ázerbajdžánu, Egyptu, Číny, Indonésie, Íránu a Malawi. V posledním zmíněném státě se rozmohlo pronásledování a zabíjení tisíců albínů. Místní totiž věří, že jejich bílá těla mají magickou moc a využívají je k rituálům nebo vaření lektvarů. Pověry potom vedou také k sociálnímu vyloučení a diskriminaci této skupiny.

Tento rok svou účast v Česku potvrdilo zatím 191 organizací a jednotlivců, přičemž jejich počet neustále narůstá. Jednou z již uskutečněných akcí byl maraton v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Zde se podařilo napsat přes čtyřicet dopisů a pořadatelé dokonce poskytli možnost vyzvednout si materiály později a následně je předat zpět k odeslání těm, co se nemohli dostavit.

Vlastní maraton si může uspořádat v podstatě kdokoliv a kdekoliv vzhledem k nenáročnosti organizace. Stačí se zaregistrovat na webových stránkách AI a popsat název a místo, kde se bude vše odehrávat. Je možnost sejít se třeba v kavárně, práci, škole nebo i doma s přáteli. Následuje už jen obeznámení se s případy, stáhnutí si materiálů a propagování na sociálních sítích.

Zobrazeno 2053 krát
Naposledy upraveno: po., 12. prosinec 2016 23:30
Pro psaní komentářů se přihlaste