út., 25. říjen 2016 16:18

Galerie Šantovka se proměnila v místo teroristického útoku

Na cvičení se podílely všechny záchranné složky Na cvičení se podílely všechny záchranné složky Zdroj: Wikimedia Commons
Olomouc – V obchodním domě Šantovka v centru Olomouce proběhlo dnes ráno rozsáhlé cvičení záchranných jednotek. Tématem byl teroristický útok.


Do akce se zapojily desítky záchranářů, hasičů, policistů a na 70 figurantů z řad budoucích zdravotníků z Univerzity Palackého, kteří sehráli simulaci teroristického útoku. „Útočili tři osoby za použití střelné zbraně, nože a koncentrované kyseliny,“ řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošták.

Že se jednalo o rozsáhlou akci potvrdil za hasičský sbor i Jiří Osyka. „Využili jsme celkem tři výjezdy profesionálních jednotek z Olomouce a pět dobrovolných jednotek,“ popsal dění. Akci organizátoři připravovali dva měsíce. Ta přitom zůstala až do dnešního rána utajená. Že jde o cvičení, organizátoři oznámili několik minut po jeho zahájení.

Útok s vyšším cílem

„Smyslem cvičení je vyvinout metodiku efektivního třídění pacientů. Během reálného cvičení dokážeme pomocí speciálních kamer zaznamenávat součinnost jednotlivých složek a zjistit, jak dlouho trvalo třídění u jednotlivých typů zranění. Na základě toho dokážeme tuto metodu zefektivnit a sjednotit ji po celé republice,“ prozradila tiskové kanceláři smysl ranního útoku koordinátorka akce Radka Filipčíková z Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého. I to byl důvod, proč o falešném útoku nevěděli ani někteří členové zasahujících složek.

Kvůli dalšímu zefektivnění nové metody tak dnešní cvičení nebude posledním. „Na jaře bychom měli mít ještě jedno prověřovací cvičení, kde už budou zaznamenané všechny poznatky z našeho výzkumu, který bude po celou dobu probíhat,“ doplnila Filipčíková.

Zobrazeno 2393 krát
Naposledy upraveno: st., 26. říjen 2016 17:17
Pro psaní komentářů se přihlaste