čt., 29. říjen 2015 11:47

Sedm statečných bojuje o vedení FIFA

Švýcarsko, Curych - Sedm statečných. I tak by se dala nazvat kandidátská listina pro volby šéfa světové fotbalové organizace FIFA. O tom, kdo nahradí Seppa Blattera, osmého prezidenta FIFA, se rozhodne 26. února. Do funkce nastoupil v roce 1998, nyní je vyšetřován kvůli podezření z korupce.

Policie Blattera podezírá ze zpronevěry a zneužití pravomoci, v současné době má na tři měsíce pozastavenou funkci. "Stal jsem se hlavním terčem útoku, protože po dobu tří let, především po loňském světovém šampionátu, mě UEFA nechtěla jako prezidenta FIFA. A kdo byl zapojen do tohoto útoku? Politici. Evropská unie. Tohle jsou politické zásahy do sportu," řekl Blatter ruské agentuře TASS.

Stejně je na tom i předseda UEFA Michel Platini. Právě on byl považován za největšího favorita voleb, ovšem poslední události i jeho pozici ohrozily. Dle oficiálních zdrojů je vyšetřován pro podezřelou platbu asi dvou milionů švýcarských franků, kterou inkasoval jako Blatterův poradce v roce 2011. Podle volební komise však do voleb bude připuštěn, pokud jeho distanc před jejich zahájením skončí.

Všechny kandidáty, mezi nimiž je i princ Alí bin Husajn - Blatterův protikandidát z řádných květnových voleb - nyní bude zkoumat etická komise FIFA. Volební komise následně rozhodne o jejich způsobilosti a případném (ne)připuštění k volbám. Konečný seznam prověřených kandidátů zveřejní v listopadu.

Dalšími kandidáty jsou Musa Bility, Jerome Champagne, Gianni Infantino, Salmán bin Ibráhím Chalífa a Tokyo Sexwale.

Zobrazeno 2237 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:21
Pro psaní komentářů se přihlaste