po., 11. říjen 2010 00:01

Sedmkrát

Sedmkrát. Přesně tolikrát se žokeji Josefu Váňovi podařilo vyhrát Velkou pardubickou. V neděli 10. října byly Pardubice plné aut, městská hromadná doprava praskala ve švech. 120. ročník Velké pardubické si zkrátka lidé nechtěli nechat ujít. Na nejnáročnější dostihový závod v České republice se přišlo podívat více než třicet tisíc lidí.

 

Během dne se jelo také sedm menších dostihů, ten hlavní měl ostartovat pět minut před půl čtvrtou.

Atmosféra na pardubickém závodišti byla těsně před startem napjatá. Mezi diváky to vřelo, vedly se dlouhé diskuze, uzavíraly se sázky.

Nejdříve se představili jednotliví koně se svými žokeji početnému publiku, potom úspěšně zdolali zkušební skok a odklusali na start. V půl čtvrté konečně odstartoval hlavní dostih. Všech devatenáct koní se vydalo na 6900 metrů dlouhou trať, devět z nich ale závod nedokončilo. Vítěze čekala odměna 4,5 milionu korun. Díky pěknému počasí nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění.

Po celou dobu dostihu se v čele střídali různí koně, Tiumen s Josefem Váňou se držel zhruba uprostřed pole. Po klidném průběhu závodu se před cílovou rovinkou nakonec dostal do vedení. Josef Váňa nakonec ve svých osmapadesáti letech dokázal znovu vyhrát, tentokrát v těsném finiši. V posledních metrech se ale na Tiumena začal dotahovat Amant Gris s Markem Stromským. O vítězi nakonec rozhodla až cílová fotografie, Váňa vyhrál jen o několik čísel. Stromský sice podal protest, ale ten byl zamítnut. Jako třetí doběhla klisna Sixteen v sedle s Josefem Bartošem.

Váňa je v souvislosti s dostihovým sportem znám jako „živoucí legenda“. Po dnešním vítězství bude jeho socha zdobit Taxis.

Fotozdroj: http://www.ctk.cz/.extern_kontejner/CTK/foto_dne/pregen/20101010214206_velky.jpg

 

 

Zobrazeno 2500 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste