út., 19. březen 2019 16:22

Šéf olympiády v Tokiu skončil kvůli korupčnímu skandálu

Ředitel Japonského Olympijského Výboru Tsunezaku Takeda na tiskové konferenci, kde ohlásil svou rezignaci Ředitel Japonského Olympijského Výboru Tsunezaku Takeda na tiskové konferenci, kde ohlásil svou rezignaci Zdroj: The Guardian
Japonsko – Hlava japonského olympijského výboru Tsunekazu Takeda odchází ze své funkce kvůli obvinění z braní úplatků. Rezignaci v úterý osobně ohlásil médiím.

Tsunekazu Takeda je momentálně vyšetřován francouzskými úředníky, kvůli údajným úplatkům v celkové hodnotě 2 miliony eur. Ty měly zajistit konání olympijských her 2020 v Tokiu. Takeda plánuje i odchod z mezinárodního olympijského výboru. Veškerá obvinění ohledně přijímání úplatků již od roku 2016 však odmítá. Tehdy na možnou korupci spojenou s jeho jménem upozorňoval deník The Guardian. Takeda byl hlavou japonského olympijského výboru v roce 2013, kdy Tokio vyhrálo soutěž o místě konání her. Tehdy porazilo své rivaly Istanbul a Madrid. „Rád bych přenechal budoucnost Japonského olympijského výboru mladší generaci, která ho povede k Tokiu 2020“, řekl Takeda na tiskové konferenci v úterý.

Francouzské vyšetřování se točí hlavně kolem dvou plateb, které Takeda odeslal v roce 2013 na Singapurský účet spojený s Papou Massatem Diackem, synem bývalého prezidenta atletické federace Lamine Diackem. Účet je spravován blízkým přítelem Diacka juniora, konkrétně Ianem Tan Tong Hanem. Lamine Diack je usvedčen z braní úplatků a krytí ruského dopingu. Tyto kauzy ho v roce 2015 donutili vzdát se své funkce. Jeho syn je z braní úplatků obviněn také, vše ale odmítá.

I když Takeda jakožto ředitel marketingové sféry mezinárodního olympijského výboru neustále tvrdí, že jsou platby legitimní kompenzací za poskytnuté poradenské služby, vyšetřování vrhá stín na chystanou Tokijskou olympiádu. „Neudělal jsem nic špatného. Budu se snažit očistit své jméno. Mrzí mě, že jsem naštval lidi, co se točí okolo Olympijských her“, uvedl Takeda na konferenci před zraky zhruba stovky novinářů.

Francouzští úředníci Takedu vyslýchali v Paříži a začali ho formálně vyšetřovat v prosinci. Jeho členství v Mezinárodním olympijském výboru skončí spolu se smlouvou, kterou s výborem podepsal, tedy v červnu. „Bolí mě, že jsem vytvořil takový povyk, ale věřím, že je mou povinností dosloužit zbytek mého úvazku“, přidal.

Takeda vykonával funkci prezidenta Japonského olympijského výboru od roku 2001. V letech 1972 a 1976 soutěžil jako jezdec parkurového skákání.

Zobrazeno 1317 krát
Naposledy upraveno: st., 20. březen 2019 15:42
Pro psaní komentářů se přihlaste