×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1350
út., 29. duben 2014 11:29

Semifinále Davis Cupu bude hostit areál Rolanda Garrose

Dějištěm utkání o finálovou účast v Davis Cupu mezi Českou republikou a Francií se stane areál Rolanda Garrose, kde se od roku 1928 koná antukový grandslamový turnaj French Open. Duel se odehraje na hlavním kurtu Philippa Chatriera, který pojme patnáct tisíc diváků. Bitva o Davisův pohár se tak v září vrátí do pařížského areálu po dvanácti letech. Posledním utkáním zde bylo semifinále mezi Francií a USA v roce 2002. Francouzi tehdy využili domácího prostředí a porazili soupeře 3:2.

 

 

Český tým po čtvrtfinálovém vítězství v Japonsku tipoval, že by francouzský kapitán Arnaud Clément mohl vybrat právě Roland Garros. „Byla by čest si tam zahrát," řekl pro ČTK Radek Štěpánek na začátku dubna po jednoznačné porážce Japonců 5:0.


Francouzi do semifinále s tak přesvědčivým výsledkem nepostoupili. Po prvním hracím dni prohrávali 0:2, ale nakonec se jim podařilo nepříznivý stav odvrátit a porazit Němce s nejtěsnějším možným výsledkem 3:2. To ovšem neznamená, že by tým pod vedením Arnauda Clémenta byl lehkým soupeřem. Právě naopak. Ačkoli je Francie v Davisově poháru až pátou nejlepší zemí, má v záloze spoustu dobrých hráčů. V první padesátce žebříčku ATP jich je nyní devět. „Je to silný soupeř, ale v semifinále si opravdu nejde vybírat. Už nejsme tým, který se rozkoukává, ale jsme ti dvojnásobní vítězové," upozornil český kapitán Jaroslav Navrátil při rozhovoru s redaktory ČTK.


Právě respekt ze strany soupeřů by nám podle českého týmu mohl pomoct. Francouzští reprezentanti budou pod velkým tlakem. Na kurtu se proti nim postaví nejlepší tým daviscupového žebříčku a vítězové salátové mísy za poslední dva roky, kteří budou prahnout po hattricku. V posledních pěti vzájemných duelech bral vítězství domácí tým, proto může být pro soupeře dějiště utkání výhodou. Radek Štěpánek v tom ale velký problém nevidí. „Máme zkušenosti z celého světa. Zažili jsme Argentinu, Srbsko a nemá nás co překvapit," dodal.


Napovědět o vítězi ale může nominace Jaroslava Navrátila. Konkrétněji to, zda se na ní objeví aktuálně šestý hráč světa Tomáš Berdych, který čtvrtfinálové utkání v Japonsku vynechal. Na oficiální rozhodnutí o tom, kdo pojede do Paříže, je ale zatím brzy. „Nechal bych tomu čas. Bude to jeho rozhodnutí, jestli chce nebo nechce hrát. Rozhodne sám Tomáš," sdělil kapitán.

 

Česko má s Francií vyrovnanou daviscupovou bilanci 7:7. O vítězi patnáctého vzájemného utkání se rozhodne druhý zářijový víkend. Vítěz se v listopadu utká o salátovou mísu s lepším z dvojice Itálie – Švýcarsko.


foto: ČTK/AP, Michel Euler

Zobrazeno 1910 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:48

Pro psaní komentářů se přihlaste