so., 10. prosinec 2016 18:34

Sen o zlatu končí: Češi ztratili semifinále s Finskem sedm sekund před koncem

Finové využívají přesilovou hru a zvyšují na 2:0 Finové využívají přesilovou hru a zvyšují na 2:0 Zdroj: Facebook: Český florbal
Riga – Velké zklamání prožila česká florbalová reprezentace po semifinálovém klání s favorizovaným výběrem Finska. Po výkonu na hranici svých možností podlehli severskému soupeři 3:4, když rozhodující gól padl po neskutečné střele Salina sedm vteřin před koncem zápasu.

Česká výprava narazila na již tradičního semifinálového soupeře z Finska, se kterým měřila síly již v letech 2008, 2010 a 2014. Všechny dosavadní semifinále však ovládli Finové rozdílem třídy a mnozí podobný průběh očekávali i tentokrát. Radim Cepek poslal do zápasu opět lehce pozměněnou sestavu. Do branky zaklekl ve výborné formě chytající Lukáš Souček a ve třetí formaci se znovu objevil Marek Beneš, který nahradil Martina Koutného.

Zápas začal opatrně z obou stran. Ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu a tak si diváci na vyloženou šanci museli počkat dobrých 7 minut, kdy poprvé pohrozil tým ze severu. Tommi Aro sebral míček na půlce a pohotovou střelou postrašil bystrého Součka v české brance. První gol padl v polovině první třetiny po na první pohled nevinně vypadající šanci. Nico Salo sebral za českou brankou balonek, který posunul na nikým nehlídaného Johanssona, který se prudkou střelou nemýlil. Další kaňkou na našem výkonu bylo vyloučení Martina Tokoše za hru na zemi, které následovalo zanedlouho po obdržené brance. Finové přesilovou hrou nepohrdli a po půl minutě se mohli radovat z úspěchu. Lukáš Souček neměl na nechytatelnou ránu Kailaly nárok. Skóre už se do konce první třetiny neměnilo a do kabin tak odcházeli spokojenější Finové.

Do prostřední části nastoupil český výběr daleko aktivněji, naopak Finové začali hrát spíše pasivně. Po sérii nepřesností z obou stran zvedla diváky ze sedadel až střela Petera Kontilainena, jejíž gólové parametry na poslední chvíli pozměnil skvěle chytající Souček. Aktivita Čechům přinesla první ovoce v polovině zápasu, kdy po urputném souboji za finskou brankou vybojoval Martin Tokoš míček a pohotovým pasem vybídl nikým nehlídaného Tomáše Sladkého k úpravě skóre. Ten se nemýlil a snížil stav utkání na 1:2. Radost však našim hráčům vydržela jen 13 sekund, to se po fatální chybě obrany opět trefil Johansson a poslal tým Suomi do dvoubrankového vedení. Cepkova družina však nechtěla otěže druhé třetiny předat jen tak a ze své aktivní hry za necelé 3 minuty opět těžila. Třetí formace se skvěle zorientovala na útočné polovině Finů a když Marek Beneš zadovkou našel Toma Ondruška, který se nemýlil, mohla česká radost opět naplno propuknout. Za stavu 2:3 byl najednou na hřišti jen jeden tým. Finové se z dvou zásahů oklepávali špatně a jen díky svému golmanovi drželi hubený jednogólový náskok.

Zajímavá zápletka se zrodila pár sekund před koncem druhé třetiny, kdy po mele na finském brankovišti a stržení Martina Tokoše k zemi sudímu nezbylo nic jiného než pískat faul a přiřknout tak českému týmu na začátek posledního dějství dvouminutovou početní výhodu.

Přesilová hra na začátku třetí třetiny však kýženou branku nepřinesla, nicméně aktivně bránící Finy Češi alespoň dokázali dostat pod tlak. Těžil z něj například Matěj Jendřišák, který ve 49. minutě krásnou bombou orazítkoval břevno soupeřovy branky. Opakované záběry pak ukázaly, že střelu perfektním reflexivním zákrokem vytlačit na břevno finský brankář Eero Kosonen.

Narůstající tlak zužitkoval až v 55. minutě Daniel Šebek, který si sebevědomě vyběhl zpoza brány až před Kosonenovu klec a propálil vše, co mu stálo v cestě. Euforie národního týmu tak mohla propuknout, stav 3:3 s Finskem 5 minut do konce zápasu byl více než nadějný a nejeden fanoušek určitě začal přemýšlet nad postupem do finále. Finové opařeni golem v posledních minutách zápasu působili nervózně a pouštěli Čechy do dalších šancí. Těmi však naši hráči trestuhodně pohrdli a zápas tak směřoval do nevyhnutelného prodloužení.          

Finský celek se na poslední sekundy zápasu usadil na české polovině a 7 sekund před koncem Salin zařízl neskutečnou střelou sen všech českých florbalových nadšenců na vysněný postup do finále.

Českému celku, který odehrál nejvyrovnanější duel s Finy za poslední 2 roky, zbyly tak po zápase oči pro pláč. Turnaj však pro ně nekončí a již zítra se střetnou se Švýcary a zabojují alespoň o bronzové medaile, naopak Finové vyzvou výběr Švédska, který na turnaji doposud působí velmi suverénně.

„Vypadalo to, jako bychom nastoupili trochu se strachem něco vymyslet a první třetina taky tak vypadala. Před druhou třetinou jsme si řekli, že nemáme co ztratit, šli jsme nahoru a začali makat. Teď se ten zápas celkově strašně těžko hodnotí. Jsem ale hrdý na náš tým. Lidé, kteří nevěřili, alespoň viděli, že když se semkneme, umíme zahrát super zápas na mistrovství světa. Bolí to ale je to sport a my to nezměníme. Teď se musíme soustředit na utkání o bronz. Pořád se hraje o medaili,“ hodnotil předvedenou hru po zápase pro Českou televizi smutný Martin Tokoš.

 

FINSKO – ČESKÁ REPUBLIKA 4:3 (2:0, 1:2, 1:1)

Branky: 11. Johansson (Salo), 15. Kailala (Kotilainen), 33. Johansson (Lamminen), 60. Salin – 33. Sladký (Tokoš), 36. Ondrušek (Beneš), 55. Šebek (Jendrišák). Rozhodčí: Hakan Soderman, Glenn Boström. Sestava Finska: Kosonen (Ihme) – Väänänen, Stenfors, Lamminen, Savonen, Kivilehto, Aro – Kotilainen, Kukkola, Kailiala, Salin, Salo, Johansson, Manninen (40. Tiitu), Kohonen, Moilanen. Sestava Česka: Souček (Kafka) – Němeček, Jelínek, Suchánek, Veltšmíd, Sýkora, Šešulka – Šebek, Jendrišák, Curney, Sladký, Tomašík, Tokoš, Ondrušek, Dóža, Beneš.

Zobrazeno 1880 krát
Naposledy upraveno: ne., 11. prosinec 2016 21:59
Pro psaní komentářů se přihlaste