st., 20. duben 2016 16:40

Sériový vrah Anders Breivik uspěl v soudním sporu, Norsko porušilo jeho lidská práva

Oslo - Masový vrah Anders Breivik dnes uspěl u soudu se svojí žalobou na stát. Atentátník, který v roce 2011 zavraždil 77 lidí, si už delší dobu stěžoval na nevhodné chování ze strany dozorců. V tomto bodě mu dal soud za pravdu, k porušení práva na soukromí a rodinný život ale nedošlo.

 

Anders Breivik si u soudu stěžoval na řadu věci – kromě jiného na časté používání pout, omezování korespondence, či nadměrnou izolaci od ostatních trestanců. Podle samotného teroristy ho těmito kroky chce stát přimět k sebevraždě. Tyto stížnosti doplnil Breivikův obhájce informací, že jeho klient trpí depresemi a osamělostí, jelikož mu dozorci odpírají kontakt s ostatními vězni.

Podle výroku soudu je takové zacházení v rozporu se třetím článkem Úmluvy: „Nikdo nesmí být mučen nebo podrobován nelidskému či ponižujícímu zacházení anebo trestu.“ Jelikož Breivik u soudu částečně uspěl, Norsko mu teď musí uhradit náklady na soudní řízení ve výši 968 tisíc českých korun.

Anders Breivik si v současnosti odpykává 21letý trest. Tato doba ale může být prodlužována až na doživotí. Již v minulosti Breivikovi norské úřady neumožnily posílat dopisy, a to kvůli podezření ze snahy o založení radikálního protiislámského hnutí.

Zobrazeno 2242 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:40
Pro psaní komentářů se přihlaste