po., 11. duben 2016 12:51

Slavětice podporují rozvoj elektrárny, mají ale podmínky

Slavětice (Třebíč) - O tom, zda Slavětičtí občané podpoří plánované rozšiřování jaderné elektrárny Dukovany o případný pátý a šestý blok je již jasno. V neděli měli obyvatelé obce možnost rozhodnout v referendu. Voliči se vyjadřovali ke dvěma otázkám, v první se vyjadřovali zda souhlasí se stavbou dalších bloků a hlubinného úložiště bez připomínek, ve druhé otázce pak odpovídali jestli by jim vadilo rozšiřování elektrárny, kdyby vláda dostatečně kompenzovala zhoršení života v obci. Výsledky byly oznámeny krátce před nedělní půlnocí.

 Referendum v obci vyvolala opoziční KDU- ČSL poté, co se jí podařilo získat dostatečný počet podpisů. Upozorňují především na to, že rozšiřování elektrárny je v politice podáváno jako potřebné a přijatelné pro společnost. Samotné obce se ale prý nikdo nikdy nezeptal, i přesto, že se má elektrárna rozšiřovat hlavně směrem k jejich obci. Ještě den před konáním referenda opoziční zastupitelé vyzývali k negativnímu vyjádření k oběma otázkam na svých internetových stránkách. Nedělního referenda se zúčastnilo 152 z možných 194 voličů.Rozhodovat mohli od 9 do 21 hodin. „Je to jako při klasických volbách. Každý předloží občanský průkaz, a poté jde za plentu a vhodí lístek do urny." dodala předsedkyně volební komise Marie Hájková.

  

"Nejpříznivější by pro obec bylo, kdyby občané na první otázku odpověděli ne, tedy že nesouhlasí s rozšiřováním Dukovan bez připomínek, a na druhou otázku ano, tudíž že souhlasí se stavbou dalších bloků, pokud ji bude vláda dostatečně kompenzovat. S takovým názorem souhlasím" komentuje starosta obce Slavětice René Moravec, který je s výsledkem referenda spokojený. Voliči měli velký zájem vyjádřit své názory. Na první otázku většina občanů odpověděla negativně, ale u druhé otázky odpovědělo 89 ze 159 voličů, že by jim rozšiřování nevadilo. Vedení obce předem avizovalo, že dále bude jednat dle výsledků referenda. 

Zobrazeno 1843 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:25
Pro psaní komentářů se přihlaste